Linnunlaulun salonkien yleisesittely

Linnunlaulun huvila-alue Helsingissä on monin tavoin mielenkiintoinen: 150-vuotisen historiansa aikana huviloiden asukkaina on ollut monenmoista väkeä, niin yläluokan edustajia kuin työväestöä. Alueella asuneet ja edelleen asuvat taiteilijat ovat aina tuoneet mukaan värikkyyttä ja elämää. Kiinnostavia vaiheita alueeseen liittyen on nähty myös kaupunkisuunnittelun painopisteiden muutoksissa ja myös yleiset historiallisten ajanjaksojen erityispiirteet näkyvät huviloiden ja siellä asuneiden ihmisten vaiheissa.

Maininnan ansaitsevat tässä yhteydessä Maila Talvion 1900-luvun alkupuolella Linnunlaulun huviloissa ja Meilahdessa järjestämät suositut kirjalliset salongit. Toisinaan kirjallisten sisältöjen ohella saatettiin pureutua myös runojen tai novellien esityksiin ja esitystapojen kehittelyyn. Ovet olivat auki vierailijoille, joiden joukossa on monia vaikuttajia ja myös ulkomaisia tuttavuuksia. Asukkaana tai vieraana nähtiin vaikkapa Eino Leino, K. J. Ståhlberg, Ilmari Kianto, Otto Manninen…lista on pitkä. Maila Talviota kuvataan emäntänä välittömäksi ja sydämelliseksi, mikä onkin tämäntyyppiselle toiminnalle elinehto.

Kun astuu tänä päivänä Linnunlaulun huviloihin kuten Siniseen huvilaan, Eläintarhan huvilaan tai Villa Kiveen, tulee tämä moninaisuus hetkessä hyvin lähelle ja käsin kosketeltavaksi. Talojen asukkaiden ja omistajien tarinat vievät alueen historiaan, yleiseen historiaan, rakennusteknisiin kysymyksiin, politiikkaan, säätiloihin, asukkaiden kommelluksiin ja taideaiheisiin kiehtovalla tavalla.

Encanto Music ry:n taidesalonkiprojekti alkoi suurta innostusta herättäneestä testitapahtumasta syksyllä 2015. Meneillään olevan kolmivuotisen kehityshankkeen aikana kuunnellaan, kohdataan, keskustellaan ja kokeillaan, millaisia taidetuotoksia sopivia aineksia sekoittamalla saadaan aikaan. Historian havinaa unohtamatta halutaan tarttua kulttuurisiin ilmiöihin tämän päivän hengessä. Taidesalonkien emännöintiä hoitanut Laura Kajander on ojentanut kauhan vuoden 2016 lopussa Lea Pekkalalle; soppa poreilkoon, hauduttamalla hyvää tulee!

Tapahtumapaikkoja:
Eläintarhan huvila, Eläintarhantie 14
Sininen huvila, Linnunlauluntie 11
Villa Kivi, Linnunlauluntie 7

Kiitos:
Helsingin kaupungin kulttuurikeskus, Koneen säätiö, MES, Oskar Öflundin säätiö, Ari Harenko, Taiteilijakoti Erkkolan klubi (18.9.2016)

*****

*****

MENNEET TAPAHTUMAT

SINISEN HUVILAN TAIDESALONKI LEINON JÄLJILLÄ
La 19.3. klo 16, Linnunlauluntie 11 B 1
Leino ja Onerva, Siamin kaksoset
- Hannu Mäkelä, kirjailija ja tutkija
Venäjän Karjalan katoava kulttuurimaisema
- Jorma Helenius, taidemaalari
Unohdetut sävelet
- Sanna Huntus, kantele ja Leena Joutsenlahti, kansanomaiset puhaltimet

TAIDESALONKI KANSAINVÄLISESSÄ HENGESSÄ
Encanto Festival-avajaistilaisuus

Ke 13.4.2016 klo 19.30 Villa Kivi, Linnunlauluntie 7
Maila Talvion salongit: kohua, kirjallisuutta ja musiikkia
- Liisi Huhtala, kirjallisuuden professori emerita
Musiikkia ja puhetta; vanhaa musiikkia ja uusia tulkintoja Locken ja Telemannin tahtiin.
- Encanto House Band barokkiviulisti Georg Kallweitin johdolla sekä kirjailija ja kertoja Roman Schatz

***

ENCANTO FESTIVAL -salongit Kauniaisissa la 16.4.2016 klo 15

SALONKI I la 16.4. klo 15
Kauniissa kodissa Kauniaisissa väkeä jutuillaan viihdtytti Roman Schatz ja intensiivistä lyömäsoitinimprovisaatiota tarjoili berliiniläinen Michael Metzler.

SALONKI II la 16.4. klo 15
Margret Köll soitti Kauniaisten keskustassa sijaitsevassa kodissa barokkiharppua ja kertoi ohjelmasta sekä soittimestaan. Taikuri Daniel Velho ehti olla monessa paikassa yhtä aikaa, myös täällä!

SALONKI III la 16.4. klo 15
Kaunialan sairaalassa musisoi Encanto House Band Anthony Marinin kokoamalla ohjelmalla. Taikatempuillaan viihdytti myös täällä espanjalainen vastikään Suomeen saapunut nuori taikurimies, Daniel Velho.