Ohjelma

/ /

Taidevaellus Taiteiden yössä

> Lue lisää

/ 14.10.2017 / 18.00 / Eläintarhan huvila
Eläintarhantie 14

Sodasta sovintoon -Köngäs ja Kallweit

Rakentaako riita? Kuinka sota soi? Miksi tie sovintoon ja anteeksiantoon on niin pitkä?

Lokakuun lauantaisessa salongissa käsitellään sodan ja sovinnon tematiikkaa sekä sanoin että sävelin. Kirjailija-ohjaaja Heidi Köngäs saapuu vieraaksi sisällissotaan liittyvän Sandra -romaaninsa kera ja viuluvirtuoosi Georg Kallweit muusikkoystävineen kattaa illan musiikillisen pöydän aihepiirin antimilla. 

Heidi Köngäs - Georg Kallweit - Anna Orasmaa - Tiina Aho-Erola - Laura Kajander - Lea Pekkala

Schmelzer - Biber - C.P.E. Bach

Liput 23 € / opiskelijat 10€

Heidi Köngäs on kanavoinut taiteilijuuttaan ja rautaista ammattitaitoaan sekä luovaan kirjoittamiseen että ekstroverttiyttä ja johtajuutta vaativaan ohjaamistyöhön. Onneksemme, sillä näin olemme päässeet nauttimaan monilla tavoin ja hänen työnsä hedelmistä, eläytymään suomalaisen sielunelämän herkkään kuvaamiseensa. Heidin tuotantoon kuuluu seitsemän romaania, kolme lastenkirjaa sekä mittava määrä elokuvia ja tv-draamaa. Vahva suosituksemme!

Georg Kallweitin elämään, joka onneksemme jatkuu hienoisten sattumusten ansiosta edelleen keväisestä tragediasta huolimatta, kuuluu paljon kaikenlaista. Luonnonvoimien ja sen kaudeuden ihmettely sekä inhimillisyyden monet puolet ovat kiinnostuksen ytimessä. Luonto on lähellä purjehtiessa, viljelysten parissa tai eläinten kanssa. Näistä aineksista ammentuu musiikillinen ilmaisu, joka on poikkeuksellisen rikasta ja ilmaisuvoimaista. Taiteilijaesittelyn olisi voinut aloittaa myös ansiolistoilla ja levytyspalkinnoilla, mutta sellaiset ovat elämänarvojen rinnalla toissijaisia.

Cembalistimme Anna Orasmaa kertoo itsestään ja innoituksistaan seuraavasti:

"Viihtyy mökillä ja pitää laulamisesta". Tällaiset vaatimukset kuvittelin joskus leikilläni unelmakumppanilleni seuranhakuilmoitukseen, jota ei sitten lopulta koskaan tarvittu. Mutta nämä määreet kuvaavat hyvin myös minua. Voisin lisätä, että rakastan yhteislaulujen säestämistä, sienestystä ja hiihtoa. Muun muassa. Tavoittelen vaihtelevalla menestyksellä tietoista, myönteistä läsnäoloa. Siitä on apua soittamisessa ja opettamisessa eikä siitä ainakaan haittaa ole kotona kolmen lapsen kanssa...

Tiina Aho-Erolan hersyvän lämmin persoonallisuus valaisee kollegojen mielestä harmaimmankin päivän. Rakkaat viuluoppilaansa taas todistavat innostuneesta musisoinnin ja tekemisen meiningistä. Tiinan intensiivinen uteliaisuus yltää aina lehtikaalin viljelystä sushien askarteluun ja perheen kanssa matkusteluun. Tämä Forssan lahja universumille on mukana siellä missä tapahtuu, lokakuisena lauantaina siis Linnunlaulussa!

Laura Kajander on alttoviulisti ja yleisorganisaattori, työkuvan ulottuessa pianon kantamisesta taiteen tekemisen kautta kulttuuribyrokraattien pehmittämiseen. Hänen näkökulmansa kulttuuritapahtumien järjestämiseen on avoimen idealistinen; tavoitteena on yleinen elämänlaadun parantaminen kaikenmoisia taide-elämyksiä mahdollistamalla niin luoville taiteilijoille kuin tuotoksista nauttimaan pääsevälle yleisölle. Viva!

Lea Pekkala kuvaa olevansa hetkeen tarttuja, joka rakastaa sekoitella aineksia ja elementtejä keskenään aina uusiksi, inspiroiviksi kokonaisuuksiksi niin salongeissa kuin keittiössäkin. Hän peräänkuuluttaa inhimillisyyttä ihanassa, monimuotoisessa maailmassamme. Illan teemaan liittyen Lea kertoo, että on oppinut arvostamaan konflikteja liikkeelle panevana ja tervehdyttävänäkin voimana. Tärkeintä kuitenkin on matkanteko kohti ratkaisua. "Tässä hetkessä on kaikki, antamalla saa!" huikkaa sellistimme päivän mottonaan. 

 

 

> Lue lisää

/ 19.11.2017 / 15.00 / Villa Kivi
Linnunlauluntie 7

Dark Tales and Stories -sukellus loitsurunouteen

Villa Kiven iltapäivässä avataan ikkuna suomalaiseen sielunmaisemaan muinaisen loitsurunoperinteen innoittamana. Erilaiset parannus- ja manausloitsut saavat uuden muodon sävelletyn ja improvisoidun musiikin sekä tekstin tulkinnan myötä. Musiikillisen kerronnan rinnalle nousee loitsujen tarinallinen sekä jopa rituaalinen taso. Esityksessä kuultavat tekstit ovat pääosin peräisin Elias Lönnrotin vuonna 1880 toimittamasta kirjasta Suomen kansan muinaisia loitsurunoja. Taidesalongissa puheenvuoron saa myös suomalaista loitsuperinnettä tutkinut ja Loitsun mahti teoksen kirjoittanut folkloristi Henni Ilomäki. 

Johanna Pitkänen – sävellykset, piano, sovitukset
Johanna Juhola – haitari, sovitukset
Lassi Alhorinne – tekstin tulkinta, laulu, ääni-improvisaatio

Henni Ilomäki

Liput 23 € / opiskelijat 10 €                                                                                                                  

                                                                                                           

> Lue lisää

/ 10.12.2017 / 15.00 / Sininen Huvila
Linnunlauluntie 11

Taidesalongin kansainvälinen joulu

Taidesalongin musiikilliseen, kansainväliseen ja kaikkia aistejasi hellivään jouluun sinut johdattavat laulajatar Mia Simanainen, Encanto House Band ja taidemaalari Jorma Helenius. 

> Lue lisää

/ 26.02.2017 / 15.00 / Villa Kivi
Linnunlauluntie 7

TAKE LOVE EASY - Näkökulmia rakkauteen

Annimaria Rinne, laulu

Petri Krzywacki, kitara ja laulu

Matti Tegelman, kontrabasso ja laulu

Roman Schatz, sanailu

 

Ikiaikainen ja monimuotoinen rakkaus koskettaa ja puhuttaa kirjailijatalon helmikuun taidesalongissa. Luvassa on kokonaisuus musiikkia, sanailua, pohdintaa, makupaloja ja viihtymistä. Intiimin, raikkaasti musisoivan trion jazz-standardien tarinoista muodostuva näkökulma kohtaa sanavalmiin maahanmuuttajakirjailijan mietteet aiheesta tänään, täällä.

 

23€/opiskelijat 10€

 

> Lue lisää

/ 08.03.2017 / 19.00 / Sininen huvila
Linnunlauluntie 11

EARLY ENCHANTRESSES- Naistenpäivän salonki

 

Tervetuloa pistäytymään eurooppalaisen sääty-yhteiskunnan naisten salonkiin ja silloisten sisartemme sävellysten maailmaan!

Kansainvälisen naistenpäivän salongissa luodaan katsaus taidehistorioitsija Ulla Aartomaan johdattamana 1700-luvun naisten salonkiin, tutustutaan huvilan oman taiteilijan, Marja Heleniuksen taiteeseen ja persoonaan sekä kuullaan barokin ajan naissäveltäjien musiikkia tuorein kansainvälisin naisvoimin. 

Elizabeth Jacquet De La Guerre - Settimia Caccini - Isabella Leonarda - Francesca Caccini - Barbara Strozzi

 

 

Taidehistorioitsija Ulla Aartomaa, kuvanveistäjä Marja Helenius

ja kansainvälinen naisten barokkiensemble

Milla Mäkinen, laulu

Caitriona O´Mahony, barokkiviulu

May Robertson, barokkiviulu

Norah O´Leary, barokkisello

Kaisamaija Uljas, luuttu

 

 

> Lue lisää

/ 25.03.2017 / 18.00 / Eläintarhan huvila
Eläintarhantie 14

HWILA VID DENNA KÄLLA - Carl Michael Bellman

Pentti Hildèn, laulu ja mandora

Pauliina Fred, traverso ja nokkahuilu

Markus Pelli, barokkisello ja rumpu

-draamallinen ohjaus Antti Korhonen

Tervetuloa Ruotsi-Suomen ajan riimivirtuoosin johdattamana Bacchuksen valtakuntaan -aikansa tyylinmukaisin esityksin!

Carl Michael Bellman (1740-1795) on eräs ruotsin kaikkien aikojaen suurimpia runoilijoita; riimivirtuoosi joka taitoi kaikki runouden lajit. Kuuluisaksi hänet teki kuitenkin nimenomaisesti hänen parodiset juomalaulunsa jotka ehdittiin koota ja julkaista hänen elinaikanaan:”Fredmans Epistlar” (1790) ja ”Fredmans Sånger” (1791). Molemmat kirjat ovat varsinaisia runsaudensarvia täynnä paitsi hersyvää runoutta myös unohtumattomia sävelmiä,  upeata 1700-luvun musiikkia jonka Bellman lainasi mm. tuolloin suosituista  ranskalaisista oopperoista.  Monet näistä sävelmistä ovat eläneet  meidän päiviimme asti nimenomaan Bellmanin versioina.  

Musiikki ja muusikot nousevat selkeästi esiin  näissä lauluissa. Juuri heidän soittonsa vietteleminä antaudumme hetken nautinnoille sävelten viedessä meidät  Bacchuksen ja Fröjan (pohjolan Venuksen) valtakuntiin. Olemme tarttuneet tähän ja esityksessämme voi kuulla kaupunginvirtuoosi Bergin huilunsoittoa tai Movitzin selloa Cajsa Liisan sängyn äärellä. Soitto tuo myös lohtua Kaaronin viittoillessa tuonelan virralta.

Tavoitteenamme on ollut  rakentaa yhtäaikaa viihdyttävä ja syvällinen;  rikkaan monimuotoinen ja  draamallisesti ehyt  konserttikokonaisuus  joka johdattelee yleisön  Bellmanin kiehtovaan maailmaan ja aikakauteen.  Ohjelma tuo myös tapahtumat lähelle; olimmehan tuolloin osa ruotsin  valtakuntaa ja laulaessamme yleisön kanssa ”Gustavs skål” Bellmanin hyväntekijän Kustaa III kunniaksi laulamme myös omalle tulonaikaiselle hallitsijallemme. Valtaosa lauluista esitetään alkukiellä mutta esitys tehdään juonnon, dramatisoinnin ja suomennosten  avulla helposti lähestyttäväksi suomenkieliselle yleisölle.

23€/opiskelijat 10€

> Lue lisää

/ 24.05.2017 / 19.00 / Sininen huvila, Hki
Linnunlauluntie 11

OUVERTURE - Festivaalin avaus nelikätisesti

> Lue lisää

/ 25.11.2016 / 19.00 / Sininen huvila
Linnunlauluntie 11

YÖ VENETSIASSA - Barokkia ja pilkahduksia pimeydestä

Encanto House Band -barokkiyhtye: Georg Kallweit, Dora Asterstad, Laura Kajander, Jussi Seppänen, Marianna Henriksson
Keskustelua vetävät: Risto Nordell ja Jorma Helenius

Salonki klo 19 on LOPPUUNMYYTY!
Taiteilijoiden jatkobileisiin klo 21 pääsee mukaan oheisen lippulinkin kautta. Ruoka+musiikki+taiteilijaseura 100 €
 

> Lue lisää

/ 08.10.2016 / 18.00 / Eläintarhan huvila
Eläintarhantie 14

SYYSSONETTI - Melodraamataiteen aarteita

Maria Suokas, piano
Tuukka Vasama, lausunta
Esa Ylivaara, säveltäjän mietteet
Marja Helenius, veistoksia

> Lue lisää

/ 18.09.2016 / 14.00 / Eläintarhan huvila
Eläintarhantie 14

MUSIIKKIA SISKOLTA JA SEN VELJELTÄ - Äkkijyrkkää unohtamatta

Miina Äkkijyrkkä, Harri Lidsle, Casper Lidsle,
Rantatie-kvartetti: Kreeta-Maria Kentala, Siiri Virkkala, Jouko Mansnerus, Lea Pekkala

> Lue lisää

/ 25.08.2016 / 17.00 - 23.00 / Eläintarhan huvila klo 17, Sininen huvila klo 18 ja 22, Koneen säätiön kamari klo 20
Eläintarhantie 14, Linnunlauluntie 11, Tehtaankatu 21 B 45

TAIDEVAELLUS TAITEIDEN YÖSSÄ - BACH! - Soolosellosarjoja, maalaustaidetta, puhetta, preludeita...

Mika Seppänen, sello
Laura Kajander, alttoviulu
Dmitri Zudov, esitelmät

> Lue lisää