Encanto - SALONKIPÄIVÄKIRJA 19.3.2016
0

SALONKIPÄIVÄKIRJA 19.3.2016

Lauantaina 19.3.2016 klo 16 oli Encanto ry:n järjestämä ensimmäinen varsinainen salonki Linnunlaulun Sinisessä huvilassa. Oli Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä.
Minna Canth oli mm. yksi Suomen  kuuluisista salonkiemännistä Elisabeth Järnefeltin ja Maila Talvion rinnalla. Viime mainitun luomaa salonkiperinnettä Linnunlaulussa ollaan elvyttämässä.

Tästä perinteestä nousi myös kirjailijavieraamme, Hannu Mäkelän, aihe 'Leino ja Onerva - Siamin kaksoset'. Odotin innolla saada kuulla ihailemaani kirjailijaa ensi kertaa. Hän puhui kuten kirjoittaa: yksinkertaisesti, terveesti ja asioita laajan tietämyksensä pohjalta näkemyksellä yhdistellen. 
Lämpimästi läsnä oleva, ei yhtään turhaa sanaa.
Leinon ja Onervan monitasoinen ja ristiriitainen rakkaus kesti kaikista käänteistä huolimatta koko elämän ja ylikin. Täyttymystä ilmentää vasta Onervan Leino -elämäkerta, jonka tämä kirjoitti Leinon kuoleman jälkeen. Tasa-arvon päivän teemaa sivusi traagisesti Onervan kohtalo: mielisairaalaan sulkeminen, jottei hän häiritsisi puolisonsa Leevi Madetojan sävellystyötä. Madetojaa hoidettiin saman vaivan (alkoholin käyttö) vuoksi paljon lempeämmin. 
Hannu Mäkelä menee kohteensa sisään kuin taloon, jonka tutkii tarkkaan ja jonka ovet sitten avaa lukijalle ja kuulijalle.

Ohjelman toisella osuudella teemana oli Venäjän Karjalan katoava kulttuurimaisema, jota Sinisen huvilan isäntä, taidemaalari Jorma Helenius, on kuvannut ja dokumentoinut taidokkaisiin, realistisiin maalauksiinsa. 
Jorma kertoi kylistä ja niiden kohtaloista, miten niiden elinmahdollisuuksia on riistetty. Seurauksena on väistämättömältä näyttävä rappio. 
Kuvataiteilijaa kiinnostavat usein omasta elinpiiristä poikkeavat ympäristöt. Tämä kiinnostus on vienyt Jorman maalaamaan Venäjän Karjalan maisemia ja kauniita rakennuksia. Näin syntyneet maalaukset ovat myös arvokkaita dokumentteja, sillä parin kuukauden kuluttua maalaushetkestä jokin talo saattaa olla kadonnut maisemasta. 
Jorman kerrontaan lomittui salongin musiikkiosuus, Karjalasta peräisin oleva kansanmusiikki esittäjinä Sanna Huntus, kantele ja Leena Joutsenlahti, kansanomaiset puhaltimet. Sävelmät maalasivat mieleen samoja maisemia kuin Jorman tauluissa. Erityisesti herkistyimme kuulemaan Leenan 'omasta päästä -soittoa' inkeriläisellä paimensoitulla. Se kantautui ikäänkuin toisesta maailmasta ja aikakaudesta.

Salongin ohjelma antoi elämyksiä ja tietoa.
Sinisessä huvilassa on asunut jonkin aikaa Linnunlaulun salonkiemäntä Maila Talvio ennenkuin muutti naapuriin Villa Kiveen. Täällä ovat kulkeneet myös Leino ja Onerva.
Vanhan talon seinät huokuvat mennyttä elämää, joka on hiljaa läsnä nykyisyyden rinnalla.

Kirjoita ensimmäinen kommentti

Kirjoita kommenttisi