Encanto - SALONKIPÄIVÄKIRJA, TAITEIDEN YÖ 25.8. sekä Bachia puistossa 4.9.2016
0

SALONKIPÄIVÄKIRJA, TAITEIDEN YÖ 25.8. sekä Bachia puistossa 4.9.2016

Eläintarhan huvilan parvekkeen alla alkanut Taiteiden yön Taidevaellustilaisuus alkoi lupaavasti. Intensiivisesti kuunteleva ja keskusteluihin aktiivisesti osallistuva yleisö inspiroivat myös esiintyjiä, joista toinen tätä salonkipäiväkirjaa kirjoitteleekin. Mikan kanssa juttu luisti ja Bachin musiikin kerronnallinen luonne ja hetken keskusteleva ilmapiiri tuntuivat löytävän muotonsa.

Ilta jatkui Sinisen huvilan Taideterassilla. Osa kuulijoista tuli mukaan Eläintarhasta, osittain paikalla oli uutta yleisöä. Juttu ja soitto jatkuivat ja oli upea kokemus huomata, kuinka eri luonteisiksi nämä ensimmäiset osiot muodostuivat kenties ennen kaikkea erilaisen tilan ja yleisön läheisyyden/kaukaisuuden tähden.

Koneen säätiön kamarilla vasta omanlainen luonne olikin kun ilta jatkui Dmitri Zudovin esitelmöidessä muutamista taidemaalareista. Paikalla oli tuvan täydeltä kuulijoita ja mukaan tuli myös joitain alusta asti muissakin tilaisuuksissa mukana olleita. Dmitrin kerronta piti intensiivisessä otteessa ja Bachin musiikki löysi erilaisen merkityksen kuin aiemmissa ulkotilaisuuksissa. Soittajaan tekee aina vaikutuksen kun huomaa joidenkin yleisössä ummistavan silmänsä, ei unisen näköisenä, vaan kuullakseen sävyjä. Bachin V soolosellosarja tarjoaa musiikkina huikeaa materiaalia tällaiseen. Tämän osion keskustelut yleisön kanssa alkoivat vasta esitelmäosuuden jälkeen ja olisivat jatkuneet ties kuinka pitkään, ellei tilan uloslähtöaikaraja olisi tullut vastaan.

Pitkän Bach-illan viimeistä osiota ei oltu suunniteltu sisällön osalta. Tarkoitus oli uppoutua päivän parhaisiin kokemuksiin improvisatoriseen tyyliin. Tämäkin onnistui. Pitkän päivän yliviretila toi iltamyöhän juttuihin ja soittoon oman luonteensa kun voimia riitti vain sisällöistä nauttimiseen, muttei lainkaan minkäänlaiseen esiintymisiin liitettäviin jännittämisaspekteihin. Niinpä kävi, että jonkun musiikkiosan jälkeen eräskin kuulija ajautui kyynelehtimään. Itse vain ihmettelen Bachin nerokkuutta rakenteen ja joka kerrokseen osuvan tunneymmärryksen osalta.

Näinpä käsittelimme kaikkia Bachin soolosellosarjoja sekä aimo annosta vallan subjektiivisia kulmia Bachin herättämiin tunnemaailmoihin. Tämä ei jää tähän!

Näin oli aikataulu:

Eläintarhan huvilan musiikkiterassi
Klo 17 Soolosellosarja Nro I
Klo 17.30 Soolosellosarja Nro II
Sinisen huvilan taideterassi
Klo 18 Soolosellosarja Nro IV
Klo 18.30 Soolosellosarja Nro V
Klo 19 Soolosellosarja Nro III
Klo 19.30 Soolosellosarja Nro VI
Koneen säätiön kamari
Klo 20 Bach Rembrandtin maailmoissa
Klo 20.30 Bach Tizianin lumoissa
Klo 21 Bach Caravaggion hengessä
Klo 21.30 Kokemuksia, keskusteluja
Sinisen huvilan taideterassi
Klo 22 Ah, Bach, Bach, Bach

Mika Seppänen, sello (sarjat II, III ja VI) ja kommentointi
Laura Kajander, alttoviulu (sarjat I, IV ja V) ja kommentointi
Dmitri Zudov, kuvat ja kerronta (klo 20-22)

****

Tämä ei jäänyt tähän: Encanto Music ry:n toimisto sijaitsee Haagassa Thalian aukiolla. Café Makiatan kanssa pistettiin pystyn lettukestit ja Bachia puistossa -tapahtuma la 4.9. Kiitos jälleen kaikenikäisille kuulijoille kivasta vuorovaikutuksesta!

 

Kirjoita ensimmäinen kommentti

Kirjoita kommenttisi