TIEDOTE 4/2018

ELÄMÄNMAKUISTEN KONSERTTIEN FESTIVAALI


8.-13.5. Järjestettävä Encanto Festival on paljon barokkimusiikkia sekä kansainvälisyysteemoja ja kokeilevia, monitaiteellisiakin konserttikonsepteja sisältävä tapahtumasarja. Kuusipäiväinen festivaali järjestetään kolmatta kertaa, nyt myös Helsingissä Kauniaisten lisäksi. Festivaalin teemana on Kauneus ja melankolia.

Kansainväliset taiteilijat tarjoilevat monipuolisesti intiimiä ja isompaa ohjelmaa sävel- ja sanataiteilla, tanssilla ja mimiikalla leikkien. Konsertit ja tapahtumat kantavat kukin vahvasti omannäköistä luonnettaan. Ohjelmisto sisältää myös erilaisia etkoja ennen illan pääkonsertteja: teemasalongeissa, taidevaelluksilla ja kotisalongeissa tarjotaan leppoisaa yhdessäoloa, intiimiä tunnelmaa, taiteita ja vähän tietoakin.

Taiteellisena johtajana toimii maailman eturivin barokkiviulisteihin lukeutuva Georg Kallweit. Encanto Festivalin erityinen toiminta-ajatus pohjautuu mm. hänen näkemykseensä klassisen musiikin konserttien totutuksesta: Kallweitin vahvuus viulismin ohella onkin vaikuttavien ohjelmakokonaisuuksien luominen. Muusikkona kyseessä on lämminhenkinen ja moniulotteinen luova henkilö, joka on viime aikoina osallistunut myös näyttämöllisiä ja musikaalisia elementtejä yhdistävien projektien kehittämiseen Berliinissä.

“Kun tulkitsen musiikkia, pääsen seuraamaan mielessäni monia kokemuksiin pohjautuvia kuvia ja vaikutteita. Mielikuvista syntyen musiikki rakentuu usein kertomuksena, jonka haluan jakaa. Monet kokemukseni siis sisältyvät näihin tarinoihin.” -GEORG KALLWEIT

Korkeatasoisesta ja monipuolisesta ohjelmakokonaisuudesta mainittakoon esimerkiksi Bach?-konsertti, jossa kaksi huippubarokkimuusikkoa kohtaavat: CONTINUUM-yhtyeestäkin tunnettu, palkittu cembalisti Elina Albach ja Georg Kallweit tulkitsevat rinnan Bachin musiikkia ja teoksia, joiden tekijöistä ei ole täyttä varmuutta. Suomen Laulu esittää draamallista kuorolaulua Drama Finnicum -esityksessä. Koko ohjelmisto ilmaistapahtumineen on esitelty esitteessämme.

Festivaali huipentuu monitaiteelliseen My Dearest, My Fairest -teokseen, jota tähdittävät koreografi, tanssija ja kontratenori Juan Kruz Díaz de Garaio Esnaola ja laulaja, esiintyjä ja taiteentuottaja Joanna Dudley. Monitaiteellinen musiikkiteatteriproduktio on herättänyt huomiota ympäri maailmaa. Teos rakentuu, kun pöydän ääressä istuvan parin välille syntyy intiimi ja sydäntäsärkevän kaunis keskustelu – ei sanojen, vaan musiikin kautta. He jakavat vieraidensa kanssa kallisarvoisimman intohimonsa – henkilökohtaisen lelukokoelmansa, käyttäen sitä soittimistona esityksessä. Musiikkina kuullaan renessanssiajan sefardisävelmiä, englantilaista barokkia, italialaisia aarioita, amerikkalaista bluesia ja espanjalaisia poplauluja.

Tässä lehdistön kommentteja My Dearest, My Fairest päätapahtumastamme ympäri maalimaa:

"A lovely, funny, erudite, romantic, erotic and sensual hour of foreplay, not between bodies but via a weird conglomeration of toys... a greatly gifted pair." -THE AUSTRALIAN
“Pure genius. I wept.” -SIR KENNETH BRANAGH
“This performance is straight out of a fairy tale and the audience loved it.” -DIANE PERNET- A SHADED VIEW OF FASHION
“A virtuosic musical and theatrical gem.” -SIR PETER MAXELL DAVIES

Tavataan toukokuussa!