SOOLOSELLOSARJOJA: BACH, BACH, BACH

TAIDEVAELLUS TAITEIDEN YÖNÄ - LINKKI TAPAHTUMASIVULLE

Bachin musiikki on eri aikoina inspiroinut lukuisia taiteilijoita. Elokuussa 2016 Taiteiden yönä kohtaavat kolme taiteilijaa, jotka ovat kukin tahoillaan ja tavoillaan kokeneet erityisen voimakkaasti soolosellosarjojen tarinoita. Pitkän illan ja yön aikana musisoidaan, keskustellaan, katsotaan ja koetaan. Puhutaan tunteista, tunneanalyysistä, retorisista muodoista, musiikin kertomuksellisuudesta ja vaikutteista kuvataiteisiin. Musiikillisessa vuoropuhelussa vaihdetaan ajatuksia erilaisista ja samansuuntaisista tulkinnoista. Yksittäiset teokset muodostavat kukin oman kokonaisuutensa ja illan päätteeksi kiteytyy kuuden sarjan muodostama kokonaismuoto, sen suuri tarina niin kuin se itse kullekin hahmottuu.

Taiteiden yön taidevaelluksen hetket toimivat pieninä annoksina eri paikoissa tai kokonaispakettina. Bachiin voi uppoutua lisää taiteiden yötä seuraavana lauantaina Dmitri Zudovin ohjaamassa maalaus- ja piirustuspajassa, jossa Laura Kajander soittaa.

***

Bach-tapahtuman materiaalit ovat kerääntyneet Taiteiden yön taiteilijoille useiden vuosien aikana. Bach on ollut kaikille erityisen merkittävä monin tavoin. Laura Kajander uppoutui tarinallisiin aspekteihin mm. Sibelius-Akatemian kirjallisessa lopputuössä, jonka aiheena oli "Tunne ja kertomus musiikissa, mietteitä Bachin 4. ja 5. soolosellosarjasta". Näkökulma on avoimen subjetiivinen ja omassa logiikassaan rehellinen. Mika Seppänen puolestaan on tehnyt sanallisia runoharjoitteita samantapaisen impulssin innoittamana. Dmitri Zudov kuuntelee paljon Bachin musiikkia maalatessaan ja erityisesti soolosellosarjat ovat inspiroineet häntä eri tuotoksiin niin omassa maalaustaiteessa kuin muiden mestareiden teosten analyysissä.

Kiitos:
Helsingin kaupungin kulttuurikeskus, Koneen säätiö, Oskar Öflundin säätiö

KUVA: Dmitri Zudov / Courante - ölyvärimaalaus