Program 2018

ENCANTO FESTIVAL 8.-13.5.2018
"Skönhet och melankoli"
Konstnärlig ledare: Georg Kallweit

/ 08.05.2018 / 19.00 /
International School of Helsinki, Bottenhavsgatan 11

ADALMINA Prinsessans musikäventyr för barn

Encanto House Band:

Georg Kallweit, Anthony Marini, violin
Laura Kajander, viola
Jussi Seppänen, 
cello
Anna Rinta-Rahko, 
kontrabas och violone
Elina Albach, 
cembalo
Regi: Jordy Valderrama

Dockteater- och pantomimkonstnären, teaterregissören Jordy Valderrama från Peru och Encanto House Band kastar sig tillsammans ut i en surrealistisk sagovärld där man vinner över det onda med hjälp av musik och skönhet. Adalmina försjunker i djup depression efter att draken förskjutit henne till världen på andra sidan. Där finns alla tänkbara världsliga skatter, men det viktigaste saknas: solen, kärleken, musiken och vännerna. För att prinsessan ska kunna räddas ur knipan måste hon via flera omvägar hitta ut. Barnen och musikerna är till stor hjälp för att hitta den rätta vägen. En underhållande konsertupplevelse!

> Läs mer

/ 09.05.2018 / 19.00 /
Villa Kivi, Fågelsångsvägen 7, Helsingfors

SANGVINICUS & MELANCHOLICUS Från tragedi till extrem glädje, konserter och sviter

Encanto House Band:
Georg Kallweit, Anthony Marini / violin
Laura Kajander / altviolin
Jussi Seppänen / cello
Anna Rinta-Rahko / kontrabas
Cembalo: Elina Albach / cembalo

Kärlek, lycka och melankoli är teman som fyller musikernas liv från morgon till kväll. Vid denna konsert spelas huvudrollen av en tonsättare – Georg Philipp Telemann – som har varma känslor för ”människodjuren” i världens zoologiska trädgård, fulla av svagheter. Vad kan väl vara klokare än att efter att ha studerat sin omgivning med förståelse och humor leka med människornas karaktärsdrag?

> Läs mer

/ 11.05.2018 / 19.00 /
Villa Djurgården, Djurgårdsvägen 14, Helsingfors

BACH? Violinsonater, alla skrivna med Bachs penna?

Georg Kallweit / violin
Elina Albach / cembalo

Förutom de bekanta sex violinsonaterna och två continuosonaterna BWV 1021/1023 existerar verk vars tonsättare inte är med säkerhet fastställd. Det kan vara verk gjorda av Bach själv, hans samtida eller hans elever. Med tanke på form och högklassighet är det intressant att sida vid sida höra verk, varav en del är äkta, en del är arrangemang och en del är gåtor vad gäller tonsättaren. Bach?-aftonen bjuder på allt detta.

> Läs mer

/ 12.05.2018 / 18.00 /
Villa Kivi, Fågelsångsvägen 7, Helsingfors

TANGO I tangon klingar själens skönhet

Mikko Helenius & Tango Band

Den tragikomiska tvisten mellan finländare och argentinare om tangons fosterland är närapå legendarisk. Tack och lov kvittar slutresultatet, då vi får känna tangons drag- ningskraft och kasta oss ut i dess virvlar. Ingen annan musik- eller dansgenre skildrar melankolin på samma sätt, samtidigt som lyckan gnistrar.

> Läs mer

/ 12.05.2018 / 20.00 /
Kapsäkki, Tavastvägen 68, Helsingfors

MY DEAREST, MY FAIREST Dinner for two!

Juan Kruz Díaz de Garaio Esnaola & Joanna Dudley

Denna musikteaterproduktion har väckt uppmärksamhet världen runt. Ett förfinat par vid ett festligt dukat bord fungerar som värdar för denna eleganta kväll. Vid bordet uppstår en intim och hjärtskärande diskussion, men inte i ord utan i toner. Detta virtuosa par är koreografen, dansaren och kontratenoren Juan Kruz Díaz de Garaio Esnaola och sångerskan, artisten och konstproducenten Joanna Dudley. De vill dela sin dyrbaraste passion med sina gäster, nämligen deras personliga leksakssamling. Med musikens hjälp förmedlar Juan och Joanna en historia om kärlek sjungande, visslande och utnyttjande instrument som leksakspiano, kazoo, speldosa, koskällor, leksaksbilar, en gul kanin, en röd björn och klockspel. Musiken omfattar såväl sefardmelodier från renässanstiden, engelsk barock, italienska arior, amerikansk blues och spanska pop- sånger, som så småningom, med finstilta förändringar utvecklas till kärlek och ömhet.

> Läs mer

/ 09.05.2018 / 10.00 /
Nya Paviljongen, Västra skolstigen 3, Grankulla

ADALMINA Prinsessans musikäventyr för barn

Jordy Valderrama / regi, Alba Valderrama, Maria Gracia Valderrama, Iika Hartikainen
Encanto House Band:
Georg Kallweit, Anthony Marini / violin
Laura Kajander / altviolin
Jussi Seppänen / cello
Anna Rinta-Rahko / kontrabas och violone
Elina Albach / cembalo

Dockteater- och pantomimkonstnären, teaterregissören Jordy Valderrama från Peru och Encanto House Band kastar sig tillsammans ut i en surrealistisk sagovärld där man vinner över det onda med hjälp av musik och skönhet. Prinsessan Adalmina försjunker i djup depression efter att draken förskjutit henne till världen på andra sidan. Där finns alla tänkbara världsliga skatter, men det viktigaste saknas: solen, kärleken, musiken och vännerna. För att prinsessan ska kunna räddas ur knipan måste hon via flera omvägar hitta ut. Barnen och musikerna är till stor hjälp för att hitta den rätta vägen. En underhållande konsertupplevelse!

> Läs mer

/ 10.05.2018 / 10.00 /
Grankulla kyrka, Kavallvägen 3

CANTATA Högmässa med kantat kl. 12

Chorus Granielis, dir. Anna Marte
Encanto House Band

Encanto gläds över det intensiva samarbetet med lokala krafter. I åratal har man samarbetat med Grankulla kyrkliga samfällighet och i år syns resultatet i form av en fin kantatmässa som en del av Encanto Festival. Förutom Encanto House Band musicerar den av lokala krafter sammansatta Chorus Granielis-kören, vars erfarna körveteraner inte är rädda för utmanande material. I Encanto-produktionerna låter sig koristerna inspireras framför allt av den underbara musiken men också av Georg Kallweits alltid lika varmhjärtade ledning. Mässan klingar än en gång på både finska och svenska, denna gången till toner av Buxtehude.

> Läs mer

/ 10.05.2018 / 19.00 /
Grankulla kyrka, Kavallvägen 3

HYPOCONDRIE Ser man på, även Telemann kände till musikens helande effekter!

Encanto House Band, Anthony Marini, violin

Encanto dukar upp Telemannmusik samt annat välgörande barockprogram tillsammans med ett mångkulturellt houseband. Ensemblen leds av i Finland bosatta italiensk-amerikanska violinisten Anthony Marini.

> Läs mer

/ 13.05.2018 / 16.00 /
Nya Paviljongen, Västra skolstigen 3, Grankulla

DRAMA FINNICUM Komisk Kartläggning över Klemetti, Körsången och Fosterlandet

Manus, regi och bildspel: Irja Kajander-Vierkens
Suomen Laulu
Esko Kallio, musikalisk ledning
Salla Karakorpi, piano
Jenni Lättilä, soprano

Suomen Laulus föreställning skildrar strävanden efter frihet, jämlikhet och broderskap i världen. Det är dock enbart körsången som har lyckats med detta! Förutom Suomen Laulu får vi träffa andra inflytelserika gestalter inom historia och musikliv, från Toivo Kuula till Urho Kekkonen. Intrigen rör sig i hemlandet och på utlandsresor, från förtryckstiden till nutid och lite förbi. Suomen Laulus berättelse sammanflätas med Finlands och många historiska händelser får äntligen sin förklaring.

> Läs mer

/ /

TEMASALONGER Ett intimt förspel till en tudelad konsertdag i temasalongen.

Vid temasalongerna avnjuts programmet som en del av en helafton med musik- och konstupplevelser. Stämningen är intim och samtidigt laddar man upp inför kvällens huvudkonsert. På Kristi himmelsfärdsdag, torsdag 10.5., fortsätter aftonen med samma biljett i Grankulla kyrka, där konserten Hypocondrie går av stapeln. Lördag 12.5. å sin sida fortsätter i Kapsäkki i Helsingfors med verket My Dearest, My Fairest, likaså med samma biljett. Salongerna arrangeras i samarbete med festivalens partners.

> Läs mer