Urban Strings


Ensemblen Urban Strings grundades år 2012 av dramaturgen Folkert Uhde och violinisten Georg Kallweit. Gruppen är speciellt intresserad av att föra det djupt emotionella, vackra och färgmättade i musiken nära lyssnaren. Man kan uppleva flera berättande element i föreställningarnas struktur. Urban Strings kännetecknas av en förkärlek för att leka med specialeffekter, dvs. att experimentera med ljud, regi och utrymmen, samt också av sina samarbeten med musiker, dansare och skådespelare inom gemensamma projekt.

Urban Strings uppträdde för första gången år 2012 i konsthuset Radialsystem V i Berlin. Premiären utfördes i samarbete med skådespelargardet Nico and the Navigators, som grundats av Nicola Hümpel. Föreställningen blev en helhet med namnet Angels' Share, och har sedermera visats på många olika scener.

Om Urban Strings’ gudmoder är kärleken till musik, utgörs gudfadern av nyfikenhet och av en vilja att experimentera. Medlemmarna känner varandra från tidigare sammanhang såsom orkestern Akademie für Alte Musik Berlin. Redan innan Urban Strings grundades har samma konstnärer gjort gemensamma verk tillsammans med koreografer och dramaturger.