2017 DARK TALES AND STORIES -sukellus loitsurunouteen

19.11.2017 / 15.00 / Villa Kivi
Linnunlauluntie 7

Villa Kiven iltapäivässä avataan ikkuna suomalaiseen sielunmaisemaan muinaisen loitsurunoperinteen innoittamana. Erilaiset parannus- ja manausloitsut saavat uuden muodon sävelletyn ja improvisoidun musiikin sekä tekstin tulkinnan myötä. Musiikillisen kerronnan rinnalle nousee loitsujen tarinallinen sekä jopa rituaalinen taso. Esityksessä kuultavat tekstit ovat pääosin peräisin Elias Lönnrotin vuonna 1880 toimittamasta kirjasta Suomen kansan muinaisia loitsurunoja. Taidesalongissa puheenvuoron saa myös suomalaista loitsuperinnettä tutkinut ja Loitsun mahti teoksen kirjoittanut folkloristi Henni Ilomäki. 

Johanna Pitkänen - sävellykset, piano, sovitukset
Johanna Juhola - haitari, sovitukset
Lassi Alhorinne - tekstin tulkinta, laulu, ääni-improvisaatio

Henni Ilomäki - asiaa Loitsun mahdista

Johanna Pitkänen on pianisti ja säveltäjä, jonka soittoa on kuvailtu muun muassa näin: “Solisevan iloista tunnelatausta...nautittavaa monitahoisuutta.” Hän on helsinkiläisen, kansainvälisilläkin areenoilla esiintyneen ja kaksi albumia julkaisseen Kokko Quartet -yhtyeen perustajajäsen. Omissa projekteissaan Pitkänen on tehnyt yhteistyötä niin tanssijoiden kuin kuvataiteilijoidenkin kanssa.

Haitaristi ja säveltäjä Johanna Juhola on virtuoottinen harmonikkamusiikin uudistaja, jota on kutsuttu myös tangon kurittomaksi innovaattoriksi. Hänen yhtyeitään ovat muun muassa Johanna Juhola Reaktori, Johanna Juhola Trio, Tango-orkesteri Unto ja Duo Milla Viljamaa & Johanna Juhola. Neljä soololevyä julkaissut Juhola on toiminut säveltäjänä ja muusikkona myös lukuisissa teattereissa ja työryhmissä.

Lassi Alhorinne kuvaa näyttelijäntyönsä peruspilareita seuraavasti:"Teatteri- ja taidekäsitykseni muodostuvat kriittisyydestä, tiedostamisesta, poliittisuudesta, kehollisuudesta, ensemblestä ja ryhmän keskustelevuudesta. Toisaalta toiseuden, oudon ja ymmärtämättömyyden kohtaaminen nyrjäyttää uuteen." Monipuolisesti ja laajasti työskennellyt taiteilija on näytellyt teatterissa, elokuvissa, tv-sarjoissa, radiossa, toiminut ohjaajana, opettanut ja luennoinut ja dubannut. "Varsinkin työ kehitysvammaisten sekä kiertueteatteri lasten ja nuorten parissa ovat muokanneet maailmankuvaani" Alhorinne kertoo.

cleardot.gifHenni Ilomäki on folkloristi, joka on tutkinut loitsuissa ja kalevalamittaisissa riittirunoissa heijastuvaa maailmankuvaa. "Ihmisen ulottuvilla ovat sekä sanan että musiikin voima" hän toteaa.

Liput 23 € / opiskelijat 10 €