2016 SYYSSONETTI - Melodraamataiteen aarteita

08.10.2016 / 18.00 / Eläintarhan huvila
Eläintarhantie 14

Maria Suokas, piano
Tuukka Vasama, lausunta
Esa Ylivaara, säveltäjän mietteet
Marja Helenius, veistoksia

Jean Sibelius, Esa Ylivaara
Tekstit: Juhani Aho / Suvi Nuotio

Maria Suokas, piano
Tuukka Vasama, lausunta
Esa Ylivaara, säveltäjän mietteet
Marja Helenius, veistoksia

Eläintarhan huvila, Eläintarhantie 14

Taidesalonkilippu
23 €

Harvinaislaatuinen ja kiehtova melodraamataide, tuo entisaikojen Netflix, on Encanton vastaus pimeneviin syysiltoihin! Tervetuloa hurmaantumaan lausunta- ja pianotaiteen liitosta! Melodraaman persoonallisen ja intiimiin taikakehän loihtivat tunnelmalliseen Eläintarhan huvilaan näyttelijä Tuukka Vasama ja pianisti Maria Suokas.

Illan aikana tutustutaan myös Marja Heleniuksen veistoksiin, joita on nähtävillä huvilassa. Veistosten hiljainen kauneus rönsyävän melodraaman rinnalla on koskettavaa.

*****

Eräs taidemusiikin viihdyttävimmistä ja kameleonttimaisimmista muodoista, lumoava ja jännittävä melodraama, nautti parhaimpana kultakautenaan 1800-luvulla ylenpalttisesti säveltäjien innostunutta suosiota. Melodraama salli tarinankertojan keskittyä tulkitsemaan tekstiä musiikkisäestyksen toimiessa ikään kuin vaihtuvina kulisseina ja kommentaattorina sopivissa kohdin. Tämä ei tietenkään ollut aivan uusi keksintö, sillä puhutun tekstin ja sen tapahtumia korostavan musiikin liitto on toki ikivanha. Erotuksena teatterimaailman "melodramaattisista" näytelmistä melodraama taidemusiikin itsenäisenä muotona merkitsee eheää kokonaisuutta, jossa musiikki kannattelee ja johdattelee lausuttua tekstiä tunnelmasta ja tilanteesta toiseen, luoden onnistuneimmillaan hyvin kokonaisvaltaisen elämyksen kuulijalle.

Jean Sibeliuksen juhlavuoden 2015 kunniaksi pianisti Maria Suokas tilasi kolmelta suomalaiselta nykysäveltäjältä melodraamat lausujalle ja pianistille: filosofian maisteri Suvi Nuotio muotoili Juhani Ahon Yksin-romaanista kolmiosaisen, kokeelliseen nykymelodraamakäyttöön soveltuvan kokonaisuuden, josta säveltäjät Esa Ylivaara, Minna Leinonen ja Ilkka von Boehm sävelsivät kukin yhden, itsenäisenä teoksena toimivan osan. Sävellykset Kesähuvila, Vesileima ja Kultaraha ovat jokainen kuin eri sävyissä valoa taittava timantti; nämä upeat teokset säihkyvät omaa erityistä valoaan itsenäisinä taideteoksina - niistä jokainen vuorollaan esittäytyy Encanton Salonkikonserttien syksyyn sijoittuvassa SYYSSONETTI -melodraamasalongissa säveltajansä esittelemänä ja melodraamaduo Suokas-Vasaman tulkitsemana. Taivasten vallat, paikallahan on myos eräs Suomen vaikutusvaltaisimmista kulttuuripersoonista -Aino Sibeliuksen äiti ja Juhani Ahon kirjallisen ilmaisun huippuunsa hionut tinkimaton fennomaani- rouva Elisabeth Järnefelt!

Kiitos:
Helsingin kaupungin kulttuurikeskus, Koneen säätiö, Oskar Öflundin säätiö, Ari Harenko