Encanto - NAISTENPÄIVÄ JA HURMAAJATTARET
0

NAISTENPÄIVÄ JA HURMAAJATTARET

Naistenpäivän salongin muusikot kertovat:

Enchanting Enchantresses, Hurmaavat hurmaajattaret. Barokin ajan naisille hurmaaminen oli lähestulkoon elinehto. Patriarkaalisessa kulttuurissa naiset saivat äänensä ja musiikkinsa kuulumaan -nuottien painamisesta ja julkaisemisesta puhumattakaan- vain, jos sitä edesauttoi vaikutusvaltainen mies. Monet barokin ajalta tunnetut säveltäjät ovatkin merkittävien (mies)henkilöiden vaimoja, tyttäriä tai rakastajattaria.

Naistenpäivän salongissa 8.3.2017 soitamme viiden barokinajan naissäveltäjän musiikkia. Heistä kaksi, Francesca ja Settimia Caccini, olivat tunnetun säveltäjän Giulio Caccinin tyttäriä. Niin ikään italialaista Barbara Strozziakin lienee auttanut uralla isä, pappa-Caccinin kaima Giulio (Strozzi), joka oli aikanaan suosittu runoilija ja libretisti. Ranskalainen Élisabeth Jacquet de La Guerre oli hänkin muusikkoperheen tytär, joka pääsi musiikkiopintoihin Ranskan hovissa päästyään kuninkaan rakastajattaren suosioon. Myöhemmin Élisabeth Jacquet meni naimisiin hovin urkurin kanssa, jonka nimiin osa vaimon sävellyksistä kirjattiin. Riippumattoman nykynaisen silmin katsottuna säveltäjäkaartimme sankari oli italialainen Isabella Leonarda, jonka uraa ei tuettu miesvoimin. Harva silti noudattaisi Isabellan esimerkkiä, hän nimittäin oli nunna, joka asui 68 vuotta luostarissa opettaen siellä musiikkia.

Barokin ajan hurmaajattaret kirjoittivat hurmaavaa musiikkia. Caccinin siskosten tuotanto on pääasiassa laulumusiikkia isän Le nuove musiche –oppien mukaan. Barbara Strozzi kirjoitti myös paljon laulumusiikkia, osan isänsä teksteihin ja osan hän sanoitti itse. Élisabeth Jacquet de La Guerre oli cembalisti, ja kirjoittikin enimmäkseen cembalomusiikkia sekä cembalosäestyksellisiä sonaatteja jousille. Isabella Leonardan tuontanto on hyvin monipuolinen, hän sävelsi sekä instrumentaali- että laulumusiikkia opetuskäyttöön.

Naistenpäivän hurmaavat hurmaajattaret on irlantilaisen Ensemble Dagdan ja suomalaisen Detrituksen fuusiobändi. Ensemble Dagdan ovat perustaneet Norah O’Leary ja Caitriona O’Mahony vuonna 2016 ja se on esiintynyt East Cork Early Music Festivalilla, Kaleidoscope Night –konserttisarjassa Dublinissa sekä tehnyt kiertueen Irlannin barokinaikaisiin kirkkoihin.

Detritus on vaihtuvakokoonpanoinen yhtye, jonka ovat perustaneet sopraano Milla Mäkinen ja luutisti Kaisamaija Uljas. Detritus (lat.) on eri maatumisvaiheissa olevien kasvien summa sekä pohja uudelle kasvustolle. Yhtyeenäkin Detritus sekoittaa eri-ikäistä musiikkia pohjaksi uusille kokemuksille.

Kirjoita ensimmäinen kommentti

Kirjoita kommenttisi