CONSILIUM EUROPA Musikaalinen kaksintaistelu, konserttoja

25.05.2017 / 19.00 / Uusi Paviljonki
Läntinen koulupolku 1-3

Bach - Telemann - Vivaldi - Sammartini

Kaksoiskonserttojen huumaa, toinen toistaan parempaa soitantaa ”concertare”-hengessä. Solisteina esiintyy Encanto House Bandin jäseniä kuten Mayumi Hirasaki, Georg Kallweit, Hanna Haapamäki ja Jussi Seppänen. Roman Schatz juontaa konsertin.

Encanto House Band
Roman Schatz, juonto

Ohjelma

Georg Philipp Telemann (1681-1767): ”Les Nations” Alkusoittosarja jousille ja basso continuolle B-duuri, TWV 55:B5

Antonio Antonio Vivaldi (1678-1741): Konsertto Nro 11, d-molli, RV 565 kahdelle viululle, jousille ja basso continuolle d-molli (op. 3 ”L´Estro Armonico”)
- viulusolistit: Mayumi Hirasaki ja Georg Kallweit

Georg Philipp Telemann: Konsertto neljälle sooloviululle, TWV 40:201
- viulusolistit: Georg Kallweit, Anthony Marini, Mayumi Hirasaki, Tabea Höfer

Giuseppe Sammartini (1695-1750): Konsertto nokkahuilulle, jousille ja basso continuolle, F-duuri
- nokkahuilusolisti: Hanna Haapamäki

Giovanni Benedetto Platti (1697-1763): Konsertto sellolle, jousille ja basso continuolle
- sellosolisti: Jussi Seppänen

Johann Sebastian Bach: Kaksoisviulukonsertto, d-molli, BWV 1043
- viulusolistit: Georg Kallweit ja Mayumi Hirasaki

Konsertti radioidaan ja lähetetään Yle Radio 1:ssä keskiviikkona 31.5.2017 klo 19.03.

Consilium - "Ulkoisia tilanteita"

Barokkimusiikillinen kielikurssi

Vuosisatojen ajan kansakuntia ja ihmisyyttä on vaivannut taipumus suhtautua vihamielisesti naapurikansoihin, epäily tuntemattoman hyvistä tarkoitusperistä ja ylikorostettu oman maan ajatustapojen arvostus ainoana oikeana! Useimmiten taustalla on tiedon puute ja epämääräinen pelko.

Silti aina on ollut myös niitä, jotka ovat korostaneet pienten kansojen yhteistyötä, ja esiin on päässyt rauhanomainen ja rakastava rinnakkaiselo. Muusikoilla on ollut merkittävä rooli rauhanomaisessa yhteistyössä kansalliset raja-aidat ylittävän musiikillisen kielen kautta.

Consilium Europa -konsertin punaisena lankana on vastakkainasettelu ja kiista, mutta laulamme rakkauden ja lohdun sanomaa pitäen Euroopan lippua korkealla. Esimerkiksi Telemannin Les Nations on herkullinen esimerkki ihmisystävällisestä ja humoristisesta eurooppalaisesta asenteesta. Eri kansallisuuksia käsitellään teoksessa musiikillisesti taidokkaan ironisesti ja ihastuttavasti.

Kun kaksi ihmistä pohtii jotain teemaa, saattavat he päätyä vallan erilaisiin lopputuloksiin. Ilmiö koskettaa ihmissuhteita, elämäämme ja musiikkiakin, erityisesti kun kyseessä on kaksoiskonsertto. Myös siinä kiistellään ja argumentoidaan musiikillisia näkemyksiä ”konsertoiden” (it. ’kilpailla’), etsien yhteisymmärrystä ja toivottavasti sen myös löytäen.

Konserttomuoto syntyi Italiassa ja levisi sieltä Keski-Eurooppaan. Niinpä Vivaldin ja Telemannin lisäksi konserttiohjelmassamme kuullaan Bachin kaksoisviulukonsertto.

Sydämellisesti tervetuloa konserttiin!