Clemens-Maria Nuszbaumer


7-vuotiaana viulunsoiton aloittanut Clemens-Maria Nuszbaumer on kotoisin Linzistä, Itävallasta. Opiskeluaikoinaan hän kiinnostuis syvästi vanhan musiikin esityskäytännöistä ja oli useiden itävaltalaisten vanhan musiikin yhtyeiden jäsen. Valmistuttuaan muusikoksi hän opiskeli lakia Salzburgin yliopistossa ja alttoviulunsoittoa Hermann Kiezelin johdolla Salzburgin Mozarteumissa, minkä lisäksi hän kävi Reinhard Goebelin ja Ingrid Seifertin luona barokkiviulutunneilla.

Vuonna 1986 Clemens Maria Nuszbaumer perusti oman barokkiyhtyeen nimeltään La Follia Salzburg. Ohjelmiston panipisteenä oli eteläsaksalainen ja itävaltalainen 1600-luvun puolivälin kamarimusiikki. Tämän lisäksi hän konsertoi useiden barokkiorkesterien riveissä kuten Les Arts Florissants, joht. William Christie, Cappella Coloniensis, sekä Freiburg Barock Orchestra. 1999-2002 hän oli itävaltalaisen Armonico Tributo -yhtyeen konserttimestari.

Vuodesta 1993 hän on esiintynyt Akademie für Alte Musik Berlin -orkesterin riveissä ja sen vakituisena jäsenenä vuodesta 2002.

***

Jälleennäkemistarina: Laura Kajander muutti Salzburgiin opiskelemaan 1980-luvun loppupuolella. Barokkikärpäsen pureman hän oli saanut jo Suomessa sitä ennen. Keikkojen toivossa Laura ripusti Mozarteumin opiskelijailmoitustaululle lappusen, jossa ilmoitti soittavansa mielellään barokkikeikkoja. Kerran soi puhelin ja Clemens pyysi keikalle ja sitten toiselle ja kolmannelle... Clemens lainasi keikoille soitintaan, jossa kielet päätyivät viritystappeihin eriskummallisessa järjestyksessä trimmausbalanssisyistä. Sama tyyli hänellä on kuulemma käytössään edelleenkin.

Mikä ilo saada Clemens Suomeen Angels' share -produktion altistina ja hyvänä ystävänä vuosien takaa. Remakka nauru irtoaa helposti ja vatsan pohjasta asti!