Dorothea Grünzweig


Runoilija, vapaa kirjailija ja kääntäjä Dorothea Grünzweig tarttuu runoissaa suomalaisiin teemoihin, luontoon, kieleen, kulttuuriin ja niiden vaikutukseen ihmisen mieleen. Hän on samanaikaisesti ’kahden maan kansalainen', ja tämä dynamiikkaa luova kaksoisperspektiivi tekee hänen teoksistaan erityislaatuisia. Hän antaa saksan ja suomen kielten sanojen törmätä toisiinsa ja tuo esiin kielten aineellisuutta ja soinnillisuutta, jotka hän välimatkan ansioista löytää uudelleen myös äidin- ja isänkielessä. Tästä on tuloksena läheinen yhteys musiikkiin.

Dorothea Grünzweig syntyi 1952 lähellä Stuttgartia. Hän suoritti filosofian kanditaatin tutkinnon saksan ja englannin kielissä ja kirjallisuudessa Tübingenissä. Lisäksi hän opiskeli Bangorin yliopistossa (Walesissa), teki tutkimusta Oxfordin yliopistossa Gerard Manley Hopkinsin’ lyriikasta ja työskenteli kaksi vuotta lehtorina Dundeen yliopistossa, Skotlannissa. Vuodesta 1982 hän toimi lehtorina sisäoppilaitoksessa Saksassa. Vuonna 1989 Grünzweig muutti Helsinkiin, missä hän työskenteli Saksan ulkoministeriön lähettämänä opettajana Deutsche Schulessa. Vuonna 1997 ilmestyi hänen ensimmäinen runoteoksensa. Vuodesta 1998 Grünzweig on elänyt Hausjärven kunnassa vapaana kirjailijana ja runojen kääntäjänä englannin ja suomen kielestä saksan kieleen.

Teokset: 6 runokirjaa, joista viimeisin on Kaamos Kosmos (2014). Kaikki teokset on kustantanut Wallstein Verlag, Göttingen.
Tärkeimmät käännökset: Geliebtes Kind der Sprache, Edition Rugerup, Berlin ( 2009 ) ja Gedichte aus Finnland Märkischer Verlag, Wilhelmshorst (2014)
Saadut kirjallisuuspalkinnot: Niedersachsen-säätiön lyriikkapalkinto (1997), Heinrich Heine -Stipendium, Lüneburg ( 2000), Christian-Wagner -palkinto (2004) Baden-Württemberg -Stipendium (2008), Schiller-säätiön Anke Bennholdt-Thomsen -palkinto naisrunoilijoille (2010), PEN-keskuksen Kurt Sigel -runopalkinto 2018. Grünzweigilla on takanaan lukuisia luentatilaisuuksia Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa, Iso-Britanniassa ja Suomessa.

Yhteistyö viulisti Laura Kokon kanssa alkoi vuoden 2014 Frankfurtin kirjamessujen aikana , Kokon ja muiden taiteilijoiden Vaellus-produktion yhteydessä. Grünzweigin ja Kokon Kaamos Kosmos ohjelmaa on esitetty useissa eri paikoissa Saksassa ja Suomessa. Näistä mainittakoon esim. Leipzigin kirjamessut, Weimarin kirjallisuusfestivaalit, Helsingin Goethe Instituutti ja Tamperen Kultuurikeskus.