Iika Hartikainen


Näyttelijä ja muusikko Iika Hartikainen on monipuolinen taiteen vapaan kentän ammattilainen. Hänen juurensa ovat Keith Johnstonen improvisaatiotekniikassa, joka sytytti vuosituhannen vaihteessa palon fyysiseen teatteriin. Hän on käynyt kahdesti pokkaamassa parhaan esiintyjäryhmän palkinnon Vantaan improvisaatiofestivaaleilla. Teatterin läheinen suhde musiikkiin pakotti tuottamaan improkeikoilla lauluja ja niin hänestä tuli vahingossa myös improvisaatiomusiikin tekijä, joka tarpeen vaatiessa säestää itseään kitaralla, ukulelella tai vaikkapa kehoperkussiota hyödyntäen. Musiikin tekijänä hänen taustansa on alkuperäissävellyksiä esittävissä kevyen musiikin kokoonpanoissa. Hartikainen on myös säveltänyt musiikkia teatteriin, viimeksi Pulcinella, Maccus, Pucco ja kukko käsinukketeatteri esitykseen. Komiikan innoittamana viimeisen viidentoista vuoden ajan hän on syventynyt erityisesti fyysiseen- ja naamioteatteriin mm. klovneriaan ja mimiin. Oman keskeneräisyyden tutkiminen on paljastunut pohjattomaksi lähteeksi koomiselle materiaalille.

Työn tekee erityisen kiinnostavaksi erilaisten taiteenalojen välinen vuoropuhelu. Hartikainen on suunnitellut ja toteuttanut turvapaikanhakijoille suunnattua työpajatoimintaa vuodesta 2016. Teatteri Metamorfoosin Kaiffari hanke on kerännyt yhteen laajakirjoisen osaajajoukon sana-, kuva- ja teatteritaiteen parista. Edellisin yhteistyö synnytti uudenlaisen naamionvalmistustekniikan. Hartikainen on hyödyntänyt työssään erityisryhmien kanssa sanattoman teatterin voimaa. Teatteri Metamorfoosin jäsenenä hän on esiintynyt niin koko- kuin puolinaamioita hyödyntävissä teoksissa.

Hartikainen on työskennellyt teatteri-ilmaisun ohjaajana (AMK) useita vuosia myös lasten ja nuorten taidekasvatuksen saralla mm. Masalan Nuorisoteatterissa, Veikkolan Kartanoteatterin nuorten ryhmässä, Tikkurilan Teatterissa ja Pukinmäen sirkuskoulussa. Lisäksi hän on tanssia, sirkusta, musiikkia ja teatteria yhdistävän VaihtoVirtaKollektiivin jäsen, Improsiskot ryhmän perustajajäsen, sekä Mutka-Orkesterin solisti.

Hänen viimeisimpiä töitään on 2017 lokakuussa ensi-iltansa saanut klovnisoolo Ilmi ja yhden hengen duo sekä esityskonsepti Nolo olo joka kantaesitettiin Kuopiossa saman vuoden marraskuussa.