Suomen Laulu


Suomen Laulussa viihdytään usein pitkään ja niinpä johtajiakin on kuorolla ehtinyt olla vasta kymmenen. Kauden pituudessa ensimmäisellä sijalla on oikeutetusti Heikki Klemetti 42-vuotisella urallaan. Johanneksen kirkossa kiirastorstaina laulettava Matteus-passio on niin tärkeä osa kuoron identiteettiä, että Matteuksesta on Suomen Laulussa tullut jopa ajanlaskun yksikkö. Perinteisiin kuuluu myös kuoron lipun hukkaaminen 40 vuoden välein.

Suomen Laulu on yksi Suomen vanhimmista sekakuoroista. Kuoron perusti monipuolinen musiikkimies Heikki Klemetti vuonna 1900, ja toimittuaan ensimmäiset seitsemän vuotta mieskuorona, edustaen Suomen suuriruhtinaskuntaa lukuisilla ulkomaan matkoilla, ensimmäiset naiset otettiin mukaan kuoron riveihin syksyllä 1907. Klemetti johti kuoroa yli neljäkymmentä vuotta, ja hänen jälkeensä kuoroa ovat luotsanneet mm. Martti Turunen, Ensti Pohjola, Seppo Murto, Chifuru Matsubara ja Timo Nuoranne.

Syksystä 2002 lähtien kuoroa on johtanut Esko Kallio. Kuoron ohjelmistoon kuuluvat paitsi kuorolle ja orkesterille sävelletyt teokset myös laaja a cappella -teosten valikoima. Yksi kuoron vanhimmista perinteistä, vuodesta 1921 alkaen, on J.S. Bachin Matteus-passion esitys kiirastorstaina Johanneksen kirkossa Helsingissä – esityksiä on takana jo yli 100.

Suomen Laulu on tehnyt lukuisia levytyksiä ja radionauhoituksia. Kuorolla on myös oma julkaisusarjansa, Suomen Laulun ohjelmistoa, johon kuuluu toistasataa suomalaisen kuoromusiikin merkkiteosta, joka vuonna 2010 saatiin 110-vuotisjuhlavuoden kunniaksi myös digitaaliseen muotoon.