Encanto - HAASTATTELU: BJÖRN COLELL
0

HAASTATTELU: BJÖRN COLELL

Saanko esitellä: Björn Colell
Keskustelimme lauantain konserttiohjelmasta. Alkuun kyselin, onko ohjelmassa joku erityisen rakas kappale. Ja siitä juttu lähti:
“ Suosikkia minulla ei varsinaisesti ole, riippuu mielentilasta, tilasta ja yhteydestä, missä näitä kappaleita esitetään. Rakastan 1600-luvun musiikkia, koska se on täynnä villejä ideoita ja affekteja, joiden vaihtelu on hyvin nopeaa. 
Toisaalta joukossa on tanssikappaleita, joissa puolestaan draaman osuus jää vähemmälle. 

Tällä hetkellä mieluisimpia töitäni ovat duokonsertit viulistin kanssa tai duokonsertit laulajaohjelmistolla laajennettuna. Näin tiiviissä kokoonpanossa pääsee käyttämään soittimen mahdollisuuksia ja värejä sataprosenttisesti. Mikään ei jää piiloon, minkä vuoksi haasteet vastaavat soolokonsertointia. Luuttua täydentää upeasti melodinen soitin kuten viulu tai myös lauluääni. Musiikin draama muodostuu monipuoliseksi. 

Olemme esiintyneet Georgin kanssa eri puolilla maailmaa aina Usbekistanissa asti, jossa tämäntyyppistä musiikkia ei oltu aiemmin kuultu. Musiikin tunne ja kertomus toimivat erinomaisesti myös tällaisessa yhteydessä. 

Duomme hienouksia on myös se, että olemme soittaneet vuosikausia yhdessä. Toisen improvisatorisiin, ajoituksellisiin, sävyllisiin ja tulkinnallisiin keksintöihin reagointi hetkessä  on helppoa. Helsingissä esitettävässä ohjelmassa tämä tulee erityisen hyvin esiin. Ohjelmassa on myös soolokappaleita. Valinnanvaraa riittää upeasta ohjelmistosta. 

Olemme levyttäneet Modena-levyllemme kappaleita, joita tuskin on kuultu sitten niiden syntyaikojen siitä huolimatta, että tutkimustyötä on tehty paljon. Myös Helsingin konsertissa on mukana tällaista ohjelmistoa kuten soolokappale, jonka esitän. Kyseessä on kuuluisan 1600-luvula eläneen kitaristi-luutisti Bartolottin kappale. Kappale on myös hyvä esimerkki konserttimme teemasta, joka on Alppien ylitys. Uransa Italiassa aloittanut taiteilija siirtyi sittemmin Alppien yli aina Ruotsiin asti hovimuusikoksi, missä roolissa hän muutti sittemmin Roomaan. Kun Pariisissa iski italialaisten taiteilijoiden buumi, siirtyi myös Bartolotti sinne. 

Alppien tuolta ja täältä puolen –ohjelmistomme antaa mahdollisuuksia moniin variaatioihin, joista valikoituu seuraavan levytyksemme sisältö.”

Näin siis pohdiskeli Björn Colell tulevaa konserttia Helsingissä.

Lauantaina 14.6. klo 19.00 Balderin sali!

Kategoriat: Taiteilijahaastattelu, Encanto festival

Kirjoita ensimmäinen kommentti

Kirjoita kommenttisi