Encanto - SALONKIPÄIVÄKIRJA 8.10.2016 - Melodraaman pyörteissä
0

SALONKIPÄIVÄKIRJA 8.10.2016 - Melodraaman pyörteissä

Tunnekuohujen ja taiteisiin heittäytymisen taustalla on hyvin arkisia ja käytännöllisiä asioita: Melodramaattinen päivä lähti käyntiin jo aamusella kun kellarista kannettiin kymmeniä tuoleja huvilan salonkitilaan. Pölyjen putsauksen lomassa paikalle saapui Ari Harenko flyygelin kanssa ja siinäpä vasta ihmettelemistä riitti. Yksi mies ja flyygelinsiirtoaparaatti riittivät parisataakiloisen soittimen siirtoon. Ja sitten alkoi plimputus ja kilistely, eikä ilman sitä oltaisi voitu taata sielua ja korvia hivelevää iltaa. Pianonvirittäjä tarkisti äänten tasot ja saattoi yläsäveletkin kohdalleen. Toisaalla valmisteltiin tarjoilut ja huonekalujen sijoittelut. Iltapäivään mennessä alkoivat puitteet olla kasassa ja taiteilijat saapuivat availemaan ääniään ja testailemaan tilaa. Oli heti selvää, että nyt on oikea sisältö löytänyt oikean paikan.

Pianisti Maria Suokas ja näyttelijä Tuukka Vasama tulkitsivat melodraamoja, joista osa oli varta vasten melodraamoiksi tehtyjä teoksia, osa taiteilijoiden itsensä kokoamia sanan ja sävelen liittoja, kamarimusiikillista puhetta ja soittoa, reagointia, impulssien vaihtoa. Eläintarhan huvilan historiallisiin juuriin niin hengeltä kuin sisällöltä sopivat Sibeliuksen teokset, joista yksi oli alunperinkin melodraamaksi tehty ja toinen Suokas-Vasama -duon rakentama kokonaisuus Juhani Ahon teksteihin perustuen. Nykypäivän näkökulmia melodraamaan toi Esa Ylivaaran tilaussävellyksen lisäksi ja improvisatorinen hetken suomiin mahdollisuuksiin tarttuva esitys: Marja Helenius, jonka veistoksia oli esillä, sattui paljastamaan syyskuun salongissa kuvataiteilija Miina Äkkijyrkän runoja kuultuaan, että myös hänen pöytälaatikossaan on yhtä ja toista. Kauniit runot saivat herkän säveltaustan Chopinin Nocturnen erityishitaan tulkinnan myötä ja kokonaisuus oli hyvin koskettava. Olisiko taiteden välisyys myös tätä, taiteilijoiden kokeiluja oman genren ulkopuolella? Ei kuvanveistäjästä ole tieten tahtoen tarpeen tehdä runoilijaa, muusikosta näyttelijää tai näyttelijästä laulajaa, mutta eri ihmisten panos saattaa tuoda inspiroivia impulsseja eri suuntiin. Hetken ja ainutkertaisen kokemuksen arvokin on merkittävä.

Pieni videomuisto löytyy YouTube -kanavalta.

Esiintyjien ja yleisön raja häilyy salonkitilaisuuksissa rennolla tavalla. Esitysten lomassa keskusteltiin vilkkaasti melodraaman merkityksistä. Tuukka Vasama ja Maria Suokas kertoivat kokemuksistaan aiheen äärellä ja Laura Kajander esitti kysymyksiä ja myös yleisön puolelta saatiin mukaansatempaavia kommentteja. Mielenkiintoista jutustelua käytiin myös säveltäjä Esa Ylivaaran kanssa säveltämisprosessista; sekin hyvin taiteilijakohtainen juttu. Vilkas jutustelu jatkui pullan ja virvokkeiden äärellä tauolla ja pitkään esitysten jälkeen. Puuhapisteeltä löytyi Eläintarhan huvilan vieraskirja, Encanton kannatusyhdistysliittymislista sekä Encanto Zen -kirja, johon osallistujat saattoivat kirjata mietteitään.

Antoisan illan päätteeksi keskiyön lähestyessä ympyrä sulkeutui: taas kanniskeltiin tuoleja. Pölyttykööt ne vain pikkuisen, sillä seuraava salonki Eläintarhan huvilassa on pian alkukevään aikana Lea Pekkalan ottaessa salonkiemännän roolin.

Kiitos Ari, Kari, Sari, Mari, Lari, Jari - vai mitä nimenne olivatkaan - mistä saittekaan päähänne osallistua tuolien kantoon ja loppuroudaukseen...tuloksena oli yhteistä kuntoiluiloa tunnekuohujen vastapainona.

Pianotaiteilija Maria Suokas, mitä melodraama sinulle merkitsee, mikä on melodraaman syvin olemus?

"Kirjallisuuden ystävänä minua ovat viehättäneet esimerkiksi ranskalaisessa pianomusiikissa paljolti viljellyt sitaatit ja säveltäjien teoksiensa oheen laittamat runot. Kiinnostukseni ja ihastukseni melodraamaan taidemuotona syttyi kerrasta, kun sattumalta sain eteeni Franz Lisztin melodraamoja lausujalle ja pianistille - miten ainutlaatuisia mestariteoksia ne olivatkaan! Olin - ilmeisesti kuten niin monet muutkin aikalaiskollegani - vain hajamielisesti ajatellut musiikinhistorian tunneilla käsitellyn melodraaman olevan kaikin puolin kuollut ja kuopattu, mutta nämä teoksethan suorastaan iskivät naureskellen silmää moiselle harhaluulolle ja sitä myöten edellinen konserttiprojektini Kuun yö syntyi. Silmäni avautuivat poimimaan melodraamallisia teoksia muidenkin säveltäjien tuotannosta hiukan samaan tapaan kuin aloitteleva sienestäjä huomaakin ilokseen erottavansa aiemmin tyhjältä näyttäneestä metsästä suppilovahveron poikineen. Melodraaman perimmäinen merkitys minulle on saada olla yhtäaikaa sekä taidemusiikin että lausuntataiteen äärellä, saada luoda yleisölle samalla kertaa sekä musiikillisesti että sanallisesti selkeästi seurattavaa korkealuokkaista kerrontaa. Mielestäni melodraamataide on äärimmäisen lähellä liediä, melodraama on taiten esitettynä hyvin voimakas ja ehyt sanan ja sävelen liitto."
Lue lisää Marian ajatuksia taiteista ja elämänmenosta blogista.

Vakiintuneiden taidelajeja yhdistävien muotojen kuten ooppera ja musiikkiteatteri ja elokuva rinnalle nousee nykyisin monenlaisia uusia variaatioita. Näyttelijä Tuukka Vasama, millaisissa projekteissa olet ollut mukana?

Teen teatteriklovneriaa Red Nose Companyssä, jossa yhdistelemme perinteistä tarinankerrontaa, fyysistä klovneriaa, musiikkiteatteria ja Stand Upia. Kierrämme parhaillaan Suomea Punainen viiva -esityksemme kanssa.

Esitystaiteen seura on monialainen helsinkiläinen kollektiivi, jossa on ihanaa toteuttaa äärimmäisen taiteen hankkeita. Tuoreessa Asetelmia-esityksessä Tuomas Timosen runot ja Verneri Pohjolan jazz yhdistyvät vahvan ekspressiiviseen näyttelijäntyöhön sekä tilallisiin asetelmiin. Esitystaiteen seurassa olemme myös tehneet useita teknologialähtöisiä esityksiä - kuten Pimeä projekti -esityssarjan, jonka yksi osa oli uv-valolla valaistu liveinstallaatio (toisin sanoen salissa oli pimeää…)
Lue lisää Tuukka Vasaman mietteitä taiteista ja elämästä Turinaa Tuukan kanssa -blogista.

Mielikuvat melodraama-sanasta ovat...melodramaattisia - ja kenties kovin vanhanaikaisia. Muodikasta on kuitenkin pohtia taiteiden välisyyttä ja siitäpä melodraamassakin on kyse. Vanha ilmiö, eri taidelaijien yhdistäminen etsii uudenlaisia ulostuloja myös Encanton projekteissa. Kun yhdistäminen on sisäsyntyistä, löytää se mielekkyyden ja melodraama on oiva esimerkki tällaisesta tuotoksesta. Teokset on alunperinkin rakennettu sana- ja säveltaiteen rajapinnalle.
Encanton salonkitunnelmiin sopii Jean Sibeliuksen melodraama kuin nenä päähän. Pääsemme mukaan Jannen maailmaan Eläintarhan huvilan tunnelmissa Maria Suokkaan ja Tuukka Vasaman heittäytyessä tilanteeseen niin melodramaattisesti kuin tilanne vaatii. Onneksemme melodraama ei ole kuollut ja kuopattu taiteenlaji vieläkään, kiitos mm. Maria Suokkaan tilausteosten, joista nyt kuulemme Esa Ylivaaran sävellyksen.

Wikipediasta löytyy määritelmä melodraamalle: "Melodraama on tunteellinen tai teatraalinen taideteos. Melodraamassa voidaan havaita oikeudenmukaisuuden, paatoksen ja huumorin elementit. Tragediasta melodraama eroaa esimerkiksi mahdollisen onnellisen lopun perusteella. Aihepiirinä on melodraamassa tavallisesti romanttinen rakkaus."
Sivistyssanakirja löytää sanalle kolme merkitystä: 1) teennäisen dramaattinen, tunteellinen tai mahtipontinen elokuva, näytelmä tai kaunokirjallinen teos, 2) vanh. musiikkinäytelmä, 3) musiikkisäestyksellinen lausuntaesitys.

Sana melodraama juontuu kreikan sanoista meloidia, laulu, ja drama, toiminta. Alun perin termi tarkoitti näytelmää, joka yhdisti musiikkia ja puhetta.

SYYSSONETTI-salonkitilaisuudessa esitettävästä mm. Esa Ylivaaran teoksesta voit lukea lisää tästä linkistä.

Eläintarhan huvila

Eläintarhan huvilana nykyään tunnettu uusrenessanssityylinen puuhuvila rakennettiin samana vuonna kun Sibelius sävelsi Encanton salonki-illassa kuultavaa jousikvarttoaan eli vuonna 1889. Kyseessä oli Valtion Rautateiden palveluksessa elämäntyönsä tehneen Frans Oskar Blomin ja hänen vaimonsa Olga Cecilia Blomin, os. Wikanderin, koti. Aikanaan huvila oli osa laajempaa kaupungin silloiselle laidalle rakennettua huvilayhdyskuntaa, josta on nykyään vain osa jäljellä. Rakennukset ovat saaneet vuosien saatossa väistyä rautateiden tieltä.
Vanha puuhuvila on tullut aikanaan Helsingin omistukseen ja se on restauroitu huolella. Lähtökohtana oli, että talon alkuperäinen henki säilytetään. Toiminta-ajatuksena on ollut mahdollistaa ikkuna 1800-luvun porvariskodin tunnelmaan mahdollisimman alkuperäisenä. Encanton taidesalonkitoiminta täydentää tarkoitusta erinomaisesti.
Eläintarhan huvila palautettiin asuinkäyttöön taiteilijaresidenssien muodossa vuonna 2000.

Kirjoita ensimmäinen kommentti

Kirjoita kommenttisi