Encanto - LAVASTETTUJA NÄYTTÄMÖITÄ VAI NÄYTELMÄLLISIÄ VAIHEITA?
0

LAVASTETTUJA NÄYTTÄMÖITÄ VAI NÄYTELMÄLLISIÄ VAIHEITA?

Toisinaan vieraissa kielissä tulee vastaan sanoja, joille ei tahdo millään löytää täsmällistä tai edes alkuperäisen veroista käännöstä. Erityisen vaikeaksi tehtävä käy silloin, jos lähtötermi on monimerkityksellinen – pienet vivahteet tapaavat väkisilläkin häviämään käännösprosessissa. Sama pätee myös toisin päin: meillä kaikilla on omat erikoissanamme, jotka näennäisestä ulkopuolisesta yksinkertaisuudestaan huolimatta kantavat sisällään monia pienen pieniä vihjeitä, jotka erottavat sanan kielentuntijan päässä selvästi – vaikka usein tosin tiedostamatta – muista synonyymeistaan.

Törmäsimme asiaan Encanto Festivalilla pohtiessamme ensi kevään festivaalin pääteoksen Angel’s Share – A Staged Concert käännöstä. Pulmallisimmaksi otsikon sanoista osoittautui staged, jolle oli toki tarjolla useampikin käännösvaihtoehto, mutta joista mikään ei oikein kattanut alkuperäisen monia tarkoituksia. Tai vaihtoehtoisesti olisi antanut jossakin suhteessa liian jyrkän kuvan esityksestä.

Puhtaimmillaan staged-sanan voisi ehkä kääntää muotoon näyttämöllepantu. Sitähän eriskummallinen konserttikokonaisuutemme juuri onkin: musiikkia varten on rakennettu näyttämö, jossa eri taiteilijat esittelevät osaamistaan. On tanssitaidetta, upeaa barokkimusiikkia, näytelmää ja muuta performanssia. Näyttämöllepantu ei ehkä sanana ole kuitenkaan kovin jouheva ja tuntuu varsinkin otsikossa kovin tekniseltä toimelta. Konserttimmehan ei ole vain puitteiden luomista, vaan myös taiteen tekemistä.

Toki voisimme käyttää myös termiä näyttämöllinen. Tällöin suomen kielessä painotus siirtyy enemmän näyttämöllä tapahtuman toiminnan suuntaan. Silloin ollaan suurten asioiden äärellä ja edessä on vakavasti otettavaa näyttämötaidetta. Konsertissamme on toki näyttämö, mutta pääosassa on kuitenkin musiikki teatterin sijaan. Näyttämöllinen antaisi ehkä olettaa päinvastoin. Niinpä hylkäsimme tämänkin vaihtoehdon.

Teatterielementtiä voisi lähestyä myös keveäemmin käyttämällä termiä näytelmällinen. Tällöin ei niinkään painottuisi näyttämötaide kokonaisuutena, vaan tarina, joka näytelmässä esiintyy. Tätähän konserttimme myös on: esityksessä on vahva tarina, jossa engelsmanni etsii itseään eri kulttuurien välimaastoissa. Päähenkilön matkassa kuljetaan musiikillinen matka alun hämmentyneisyydestä lopun bileisiin. Näytelmällinen viittaa kuitenkin ehkä kiinteämpään tarinan ja musiikin yhteiseen rooliin; esityksessämme nämä kaksi käyvät ennemminkin vapaata vuoropuhelua.

Stage tarkoittaa myös esim. matkan vaihteita, jolloin sanan voisi kääntää suomeksi myös muotoon vaiheittainen tai vaiheistettu. Tätäkin esityksemme on: tarinassa pysähdytään erilaisiin matkan musiikillisiin vaiheisiin ja jäädään niitä ihmettelemään ja ihastelemaan. Vaiheistettu konsertti jäisi kuitenkin otsikossa lukijalle hyvin epäselväksi.

Viimeisenä pohdimme suomenkilistä vastinetta lavastettu. Lavastetun käytössä kutkuttaa erityisesti sen kaksoismerkitys, joka sanassa alkukielessäkin on: toisaalta on kyse teatteriteknisestä toimesta, jossa rakennetaan lavasteet näytelmälle, toisaalta taas kuvainnollisesta toiminnasta, jolla joku todellisuus muutetaan toiseksi lavastamistoimenpitein. Angel’s Sharea varten tuodaan suomeen kokonainen lava korokkeineen ja muine rekvisiittoineen, ja lavastus on oleellinen osa esitystä. Toisaalta esityksessä myös ”lavastetaan” konsertti hauskaksi näytelmäksi tai näytelmä barokkikonsertiksi. Enää ei oikein tiedä, mistä tarkalleen ottaen on kyse. Ainakin lokerointi käy mahdottomaksi.

Kaikki edellä esitetyt vaihtoehdot ovat hyviä, kutittelevat aivonystyröitä, kuvastavat esitystämme joltain kantilta ja herättävät selvittämään tarkemmin, mistä on kyse. Mikään ei kuitenkaan sopinut kuvaamaan teosta niin hyvin kuin alkuperäinen staged. Niinpä päätimme jättää sen otsikkoon, onhan kyse kuitenkin kansainvälisenä yhteistyönä toteutusta monikulttuurisesta spektaakkelista. Toivottavasti tämä teksti hieman aukaisee taustaa tarkemmin. Ja jos keksit osuvimman termin, ota meihin yhteyttä! Tai ehkä vielä parempi, tule itse toteamaan, mistä kaikesta on oikein kyse. Ja onko sillä oikeastaan merkitystäkään, kun vain antautuu kokonaiselämykselle.

Tule ja hämmästy!

Kirjoita ensimmäinen kommentti

Kirjoita kommenttisi