Georg Kallweit


Viulisti Georg Kallweit vietti lapsuutensa musikaalisen lääkäriperheen vesana Itämeren rannikolla Koillis-Saksassa sijaitsevassa Greifswaldin kaupungissa. Musiikkipainotteisen peruskoulun jälkeen tie vei Hans Eisler -musiikkikorkeakouluun, minkä jälkeen hän päätyi pian Berliinin Radion Sinfoniaorkesterin viulistiksi.

Barokin ja klassisen ajan musiikin esittämiskäytäntökysymykset ovat kiehtoneet Georg Kallweitia varhain ja pian hän omistautuikin vanhan musiikin parissa työskentelyyn. Hän on Akademie für Alte Musik Berliinin solisti ja konserttimestari, minkä lisäksi hän toimii useiden nimekkäiden yhtyeiden vierailevana johtajana tai konserttimestarina. Näistä mainittakoon Ensemble Resonanz Hamburg, Nürnbergin filharmoninen orkesteri, DSO Berlin, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ja NBCM / Gewandhausorchester Leipzig. Varhaisbarokkiohjelmaa Georg Kallweit esittää duopartnerinsa luutisti Björn Colellin kanssa Ombra e Luce (Varjo ja valo) -yhtyeessä.

Radialsystem V -taidetalo Berliinissä on muodostunut Georg Kallweitille uudenlaisten ja epätavallisten konserttikokeilujen näyttämöksi. Näitä projekteja varten hän perusti dramaturgi Folkert Uhden kanssa Urban Strings -yhtyeen. Viimeisimpiä tuotoksia tällä saralla ovat kiitellyt Angels´ Share (ohjaus Nicola Hümpel) ja Friends of Amarillis -produktiot näyttämöllisine elementteineen. Näiden teemojen parissa liikkuu myös Kauniaisissa järjestettävä Encanto Festival, jonka taiteellisena johtajana Georg Kallweit on toiminut vuodesta 2015 alkaen.

Georg Kallweit esiintyy yli 60 levyllä, joista useat ovat saaneet kansainvälisiä palkintoja. Näistä mainittakoon viulukonserttolevytykset Harmonia Mundille, kamarimusiikkilevyt Capriccio-levymerkille Berliinin Barock Compagneyn kanssa ja Raumklangille tehdyt duolevyt Ombra e Luce -kokoonpanolla.

Georg Kallweitin matkat ovat vieneet häntä maailman eri kolkkien merkittävimmille konserttilavoille Euroopassa, Australiassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Aasiassa. Hänen opetuksesta ovat päässeet nauttimaan korkeakouluopiskelijat Leipzigissä, Weimarissa, Berliinissä, Helsingissä, Rostockissa ja Pietarissa. Sen lisäksi hän on ollut Bachs Erben -nuorisobarokkiorkesterin johtaja sen perustamisesta lähtien.

Georg Kallweitin käytössä on barokkiviulu, jonka on rakentanut Camillus Camilli (Mantua 1740).

Georg Kallweit kertoo blogissa ankoista, lampaista, mehiläisistä ja käsillä tekemisen kiehtovuudesta. Lue lisää: http://encanto.fi/blogi/was-ich-liebe/