Tuukka Vasama


Tuukka Vasama (s.1978) on Teatterikorkeakoulusta v. 2005 valmistunut näyttelijä, joka työskentelee freelancerina sekä laitosteattereissa että erityisesti vapaalla kentällä. Hän tekee nykytaidetta Esitystaiteen seurassa, teatteriklovneriaa RedNoseClubissa, lastenteatteria Lilla Villanissa ja suomalaisia klassikoita Nälkäteatterissa. Tuukka valittiin vuonna 2008 Vuoden Nuoreksi Lausujaksi Kajaanin runoviikolla, hän tulkitsee säännöllisesti runoja sekä radiossa että näyttämöillä.

***

Näyttelijä-lausuja Tuukka Vasaman elämässä musiikki on aina kulkenut vahvasti ja monimuotoisesti mukana, hän kertoo laulaneensa monissa kuoroissa ja soittaneensa pianoa jo aivan pienestä pitäen. "Vanhempani ovat suuria klassisen musiikin ystäviä, ja olemme aina käyneet paljon oopperassa ja konserteissa. Itse olen vannoutunut rock-diggari". Entäpä runopuoli? Tuukka pitää itselleen luontevampana runojen kirjoittamisen sijasta esittää niitä. Tällä hetkellä hänelle läheisimpiä runoilijoita ovat Tuomas Timonen, Eino Santanen, Teemu Manninen ja Lewis Carroll.

Näyttelijäntyönsä lisäksi Tuukka Vasama on tullut tutuksi sekä perinteisempänä lausujana että teatteriklovnerian lähettiläänä. Vaikka kyseiset taiteenlajit ensi ajattelemalta saattavat tuntua toisilleen kaukaisilta, niin Vasama kokee olevansa molemmissa yhtä lähellä yleisöä, tuota itselleen kaikkein tärkeintä esityksen elementtiä: "Kontakti ja kohtaaminen, selittämättömien ajatusten väkevä välittäminen", hän tiivistää.

Tuukka Vasama on kouluttautunut musiikkiin erikoistuneeksi näyttelijäksi Teatterikorkeakoulussa, siellä tarjottu musiikin opetus oli erittäin monipuolista pitäen sisällään niin klassista laulua kuin ennakkoluulotonta keho–ääni-harjoitteluakin. "Suunta työskentelyssä oli aina vahvasti näyttämölle", hän painottaa. Tuukka on tehnyt monesti töitä, joissa yhdistyvät klassinen musiikki ja näyttämötyöskentely. "Olen tehnyt pianisti Jenni Lappalaisen kanssa esityksen Erik Satiesta; hänellä on paljon pianoteoksia joissa nuottien lomaan on kirjoitettu tekstinpätkiä. Pianisti Anna Kuvajan kanssa olen esittänyt Schnittken pianosarjan, jonka yhteyteen säveltäjä oli toivonut Joseph Brodskyn runoja". Jean Sibeliuksen melodraamatuotannosta Tuukka Vasama on aiemmin esittänyt Skogsrået-melodraaman.

Kysymykseen miltä tuntuu jälleen saada "vastanäyttelijäkseen" klassinen pianisti ja työskennellä tarpeen tullen hyvinkin pikkutarkasti haastavien partituurien parissa näyttelijämme vastaa, että muusikoiden kanssa on aina mukavaa työskennellä. "Nautin ylipäänsä tekemisessä tarkasta suhtautumisesta esitysmateriaaliin ‒ mitä se sitten ikinä onkaan ‒ joten tämä ei ole sinänsä mitenkään tavatonta minulle." Tulevaisuudessa Tuukka Vasamasta voisi olla kiinnostavaa toteuttaa "melodraama-musikaali" eli näyttämöllistetty melodraamaesitys, joka koostuisi nykymusiikista ja abstraktista näyttämökielestä.

Entä mitä hän toivoisi Ainoani!-konsertin yleisölleen välittävän? "Yleisesti ottaen ajattelen, että taideteos täydentyy valmiiksi vasta vastaanottajassa itsessään. En siis toivo mitään."

Maria Suokas

Tuukka Vasamaa nähdään ja kuullaan Encanton taidesalongin lisäksi syksyllä 2016 myös mm. Asetelmia-esityksessä, jossa Tuomas Timosen runot yhdistyvät Verneri Pohjolan ja John Coltranen jazz-musiikkiin. Lisäksi hän kiertää Suomea Red Nose Companyn Punaisen viivan kanssa. Eläköön taiteidenvälisyys!