Luis Fiestas


Luis Fiestas (Piura, Peru 1966-)

Tällä hetkellä Suomen Kansallisoopperassa toista viulua soittavan Luis Fiestasin musiikilliset juuret ulottuvat kansanmuusikkona toimineen viulisti-isän oppeihin. 17-vuotiaana tie vei klassisen musiikin pariin Liman Konservatorioon, jossa hänen opettajinaan toimivat Juan Gonzales, Francisco Pereda ja Véronique Daverio -sen lisäksi, että viulisti-isoveljet Silverio ja Juan antoivat myös vinkkejä viulunsoittoon. Saksassa Luis Fiestas on ollut Regine Nossken opissa, minkä jälkeen hän opiskeli Salzburgin Mozarteumissa Wolfram Wincorin ja Ruggiero Riccin opissa.

Luis on ollut lukuisten kamari- ja sinfoniaorkesterien jäsen kotimaassaan sekä Saksassa, Itävallassa ja Suomessa. Suomessa asuessaan Luisilla nousi voimakas halu kehittää ja avata uusia mahdollisuuksia eteläamerikkalaisen kansan- ja populäärimusiikin tekemiseen. Näiltä tavoitteita varten hän perusti oman jousikvartettinsa, Cuarteo NuevAmerican, jolle hän sävelsi laajan ohjelmiston. Sävellyksissä säilyy useita eteläamerikkalaisia elementtejä, mutta samalla avautuvat mahdollisuudet muunlaisten amerikkalaisten ja eurooppalaisten värien käyttöön. Korostettakoon, että ajatus syntyi Luis Fiestasin kuultua suomalaisia pelimanneja.

Tällä hetkellä Luis Fiestas on kiinnostunut myös tekstiensä ja runojensa liittämisestä osaksi musiikkiteoksia. Uinumassa olleet kirjoitustaidot ja halu kirjoittaa nostavat nyt päätään - ansiolistalla tämän osa-alueen suhteen on vain kouluaikoina saatu yläasteiden kirjoituskilpailun voitto. Musiikin ja sanan yhdistäminen elävää vahvana tarpeena Luis Fiestasin mielessä ja motivoi palaamaan myös kirjallisen ilmaisun pariin.

HS https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000004612250.html

Lampila Hannu-Ilari

Julkaistu: 13.11.2008

KONSERTTI.

Luis Fiestas on perulaissyntyinen viulisti-säveltäjä, joka on asunut Suomessa jo 17 vuotta. Opiskellessaan Salzburgin Mozarteumissa hän tutustui alttoviulisti Laura Kajanderiin, meni naimisiin ja muutti Suomeen. Kansallisoopperan orkesterissa hän on soittanut jo 14 vuotta.

Konsertissa kuultiin monia Fiestasin sävellyksiä. Niissä kaikissa hän jatkaa synnyinmaansa populaaria musiikkiperinnettä.

Perinnettä Fiestas on uudistanut yhdistämällä esimerkiksi kuubalaisen boleron ja argentiinalaisen milongan. Klassisen musiikin ja jazzin vaikutus on ajoittain kuuluvilla.

Kun kaihoisan kauniit melodiat yhdistyvät erilaisiin intensiivisiin tanssirytmeihin, syntyy kiehtova latinotunnelma, aistillisen kaipuun ja ekstaattis-fyysisen poljennon liitto.

Konserttisovituksissa kitaran tehtävä oli usein pitää yllä suggestiivista rytmistä sykettä, kun taas viulu ja alttoviulu lauloivat melodioita, vastailivat kuin rakastuneesti toisilleen tai kutoivat melodian ympärille tyypillisiä kuviointimalleja.

Kun kuviovariaatiot tihenivät ja nopeutuivat, raukeasti huokaileva perulainen valssi saattoi muuttua kiihkeäksi tunnekuohuksi.

Fiestasilla on herkkä romanttinen melodiavaisto, mikä osittain johtuu varmasti hänen laulavasta instrumentistaan, viulusta.

Hannu-Ilari Lampila