Miina Äkkijyrkkä


Miina Äkkijyrkkä on Iisalmessa syntynyt taiteilija, äiti, karjakko ja suomalaisen alkuperäiskarjan puolustaja. Kuvataiteilijana häntä puhuttelevat erityisesti muoto, valo ja väri, mutta äänimaailma on kulkenut tärkeänä elementtinä ohessa aina.

Miinan musiikilliseen taustaan kuuluvat kapsuudenkodin sisarusparven yhdessä laulaminen ja kanttoriksi opiskelleen isänsä kannustus urkujen soittoon. Nuoruudessa läheisiä säveltäjiä Sibeliuksen ja Frank Zappan lisäksi olivat erityisesti venäläiset Tsaikovski, Rachmaninov, Rimski-Korsakov ja Sostakovits. Rakkaus Siionin virsiin, niiden "kieputtelevaan" laulutyyliin jatkuu yhä ja on kenties jonkinasteista sukua lehmien kutsuhuudoille, mitkä luonnollisesti karjakkona kuuluvat Miinan ilmaisukeinoihin.
Miina Äkkijyrkkä on tehnyt aiemmin yhteistyötä mm. Pekka Tegelmanin, Jaku Havukaisen ja Kepa Kettusen kanssa, mutta viime vuosina muusikkopartneriksi on vakiintunut tuubataiteilija Harri Lidsle. Heidän Mätäsvaaran kaivoksessakin kuultu yhteistyönsä alkoi taiteilija Äkkijyrkän kertomana seuraavasti: "Sillä oli se ihana tuuba ja minä sanoin, että nyt rääyn ja sinä seuraat perässä."
Miinan runot ovat syntyneet vuosien kuluessa ja maalaavat kuulijalle vahvan kuvan naisen, taiteilijan elämästä.