Maria Suokas


Maria Suokas on helsinkiläinen diplomipianisti. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2011 opiskeltuaan siellä professori Matti Raekallion, dosentti Eero Heinosen ja lehtori Ilmo Rannan johdolla.

Vuonna 2005 Maria Suokas saavutti toisen sijan sekä erikoispalkinnon kansainvälisessä Milosz Magin – pianokilpailussa Pariisissa. Vuonna 2007 hän saavutti neljännen palkinnon Jyväskylän pianokilpailussa. Maria on konsertoinut sekä Suomessa että ulkomailla (mm. Ranskassa ja Luxemburgissa) ja soolokonserttiensa ohella toimii aktiivisesti kamarimuusikkona mm. sellisti Heikki Takkulan kanssa, jonka kanssa hän keväällä 2015 konsertoi Tanskan Yleisradiossa.

Maria Suokas on tehnyt useita soolopianonauhoituksia Suomen Yleisradiolle, esim. kesällä 2015 YLE lunasti kantanauhaksi Marian tulkinnan Jean Sibeliuksen Op.85 ”Kukkasarjasta”.

Mariaa kiehtoo melodraamataide, hän suunnitteli uusimman lausuntataidetta ja pianomusiikkia yhdistävän konserttiprojektinsa Ainoani! Jean Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi. Ainoani! sisältää harvinaislaatuista suomalaista melodraamataidetta yli sadan vuoden aikajänteellä ‒ tuoreimpina Maria Suokkaan kolmelta suomalaiselta nykysäveltäjältä tilaamat kolme teosta Juhani Ahon Yksin-romaanin teksteihin, lausujana näyttelijä-lausuja Tuukka Vasama.

Maria Suokas on esiintynyt vuosien varrella useasti myös yhdessä näyttelijä-lausuja Liisamaija Laaksosen kanssa. Hän oli Liisamaija Laaksosen runopianistina Kansallisteatterissa joulukuussa 2015 pidetyssä esityssarjassa.

Maria Suokkaan taiteellista työskentelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Valtion säveltaidetoimikunta, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Pariisin taiteilijakaupungin säätiö, Paulon säätiö, Sibelius-Akatemian apurahatoimikunta ja Uudenmaan taidetoimikunta.